З 1 серпня на митниці запрацювало «Єдине вікно»

Опубліковано:

01 серпня 2016 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 25.05.2016 р. № 364 "Деякі питання реалізації принципу "єдиного вікна" під час здійснення митного, санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного, радіологічного та інших видів державного контролю", якою затверджено Порядок інформаційного обміну між органами доходів і зборів, іншими державними органами та підприємствами за принципом "єдиного вікна" із використанням електронних засобів передавання інформації.

Відповідно до цієї постанови ДФС, державні органи, уповноважені на здійснення санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного, радіологічного та інших видів державного контролю та суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності взаємодіятимуть за принципом "єдиного вікна" із застосуванням інформаційно-телекомунікаційної системи ДФС.

Система "Єдине вікно" передбачає створення єдиної електронної бази даних, яка дозволяє різним службам контролю та митницям в автоматичному режимі обмінюватись інформацією про товари та транспортні засоби, які перетинають кордон України та про результати державного контролю.

Це значно спростить та скоротить час на проведення митних процедур, оскільки єдина електронна база даних дозволяє контролюючим органам здійснювати інформаційну взаємодію в автоматичному режимі.

Згідно з постановою час на прийняття рішення контролюючим органом щодо здійснення відповідного виду контролю становить 4 години. В іншому випадку застосовується принцип "мовчазної згоди", тобто ІТ-система автоматично формує позитивне рішення про проведення відповідного виду державного контролю, яке є підставою для завершення митного контролю та митного оформлення товарів.

Крім тогоогляд товарів проводиться одночасно всіма контролюючими органами не пізніше, ніж через 24 робочі години від запропонованого підприємством часу.

Про Захід