Бюджетний відпочинок: на чому можуть заощадити закарпатці

Опубліковано:

Серпень – це не тільки останній місяць літа, але і можливість закарпатцям насолодитися літнім відпочинком. Однак що робити, якщо грошей мало і як при цьому максимально корисно скористатися особливим географічним положення Закарпаттям?  Про це читайте далі.

Туреччина, Єгипет, Чорногорія, Туніс, Кіпр. Це ті "морські" країни, які сьогодні найпопулярніші серед закарпатців. Такі дані Прозаходу повідомила експерт з туризму Ольга Петрінко. "Найбільшою популярністю користуються безвізові для українців країни. А також дуже низькі цьогоріч ціни на Іспанію та Грецію для туристів з діючими шенген візами. Аби заощадити, ми радимо своїм клієнтам скористатися раннім бронюванням або чекати на гарячі путівки. У бронювання є ряд своїх переваг, ви самостійно обираєте тип транспорт, курорт, готель, знаєте куди потрапите і за які кошти. З гарячими путівками усе трохи складніше, доводиться швидко обирати і їхати" – зазначила пані Ольга.

 

Однак якщо пригоди ви любите, є віза, трохи грошей, а  подорожувати хочете самостійно – перед вам відкрита дорога у вигляді сусідніх країн.

Як правильно заощадити: готуємося до поїздки

Перед тим, як зібрати свої валізи чи рюкзаки у дорогу – слід уважно підготуватися. Для власної безпеки краще всього наперед обдумати свій маршрут і повідомити про нього рідних чи близьких. Також не зайвим буде придбання сім-карти з вигідним роумінгом. Ми знаємо, що майже у кожного в кишені є смартфон, а вай-фай є майже скрізь, однак завжди має бути альтернативна можливість зв'язку.

Подбайте заздалегідь про стан свого організму, подорожувати хворим – це небачена розкіш. Купуйте страховку і збирайте аптечку. Дай Бог, аби вона вам не знадобилася в дорозі, але краще з нею, особливо якщо ви  фанат активного відпочинку.

Скористайтеся місцевими форумами, аби дізнатися більше про місто, куди їдете, заздалегідь обміркуйте питання житла та харчування. Не зайвим буде і поцікавитися про громадський транспорт, можливо вам вдасться придбати вдало проїзний квиток, що дуже заощадить бюджет.  

Як доводить практика – один день, витрачений на вивчення інформації про особливості країни чи міста – це чимало зекономлених коштів.

Подорожуємо літаком за копійки

Саме так. І робити це закарпатцям з візами дуже просто. Дешевими авіаквитками користуються багато наших співвітчизників. Як саме, розповів Прозаходу ужгородець Віталій Глагола.

 

"Із Закарпаття найзручніше літати з аеропортів у словацькому Кошіце, угорському Дебрецені і Будапешті. Злітати за 17 євро в Швецію і назад? Це реально! Я так подорожував у лютому цього року, вилітав із Дебрецена. Як правило, я літаю лоукостами, бо не бачу змісту переплачувати за харчування в літаку, непотрібний мені багаж чи телевізор. Мої топ-компанії – це WizzAir та Ryinair, саме одна з них дозволила мені полетіти з Кошице в Лондон за 20€ у два боки. Але такі ціни бувають не завжди, деколи заходжу моніторити їхні сайти, бо ціни можуть змінюватись щодня. Часом бувають акції – два квитки по ціні одного, або -20%. Відстежую ціни на офіційних сайтах цих компаній, або через додаток у своєму смартфоні" – поділився досвідом  Віталій.

Випробовує долю автостопом

Популярний вид пересування між містами чи країнами на Заході тільки починає розвиватися в Україні. Як подорожувати автостопом, на що звертати увагу  – ви завжди можете прочитати на тематичних форумах. Однак закарпатців, які можуть публічно поділитися так досвідом поки небагато. Одна з них – ужгородка Юлія Дуб. Дівчина з друзями  їздила автостопом Білоруссю.  

 

 "Ми поїхали компанією з 6 осіб: 3 пари, бо найкраще стопити вдвох. Проблеми були тільки на кордоні, як на в'їзді, так і на виїзді. Там ми були вночі і щоразу дуже довго стояли, поки нас хтось не підбирав. По країні ми з легкістю і швидко пересувалися, ніяких загроз чи форс-мажорів не виникало.

Водії попадалися різні, усі цікавилися політичною ситуацією в Україні, хтось ретранслював російську пропаганду і казав, що ми самі винні, що то все наша влада нас обманює і вбиває людей. Але це просто різні позиції, а не якась агресія. Здебільшого всі привітні і дуже цікаві люди.

Нас один водій навіть повіз в Зоосад, там домовився, щоб нас після закриття пустили і заплатив за нас охоронцю. Розказував про Білорусь і просив, щоб ми говорили з ним українською, бо вона ближча до білоруської. А інший водій повіз наших друзів у кафе і там їх нагодував і подарував упаковку чаю. Загальне враження від автостопу дуже позитивне. І як показує досвід, мій та моїх друзів, що подорожують автостопом по усьому світу, натрапити на небезпеку чи агресію під час автостопу можна значно рідше, ніж просто прогулюючись рідним містом" – розповіла Юлія.

Закарпаття – терра інкогніта навіть для своїх мешканців

Звичайно, найцікавіше ми залишили наостанок. А чи знаєте ви, наскільки багате наше Закарпаття? Тут справді є, на що подивитися навіть тим, у кого бюджету зовсім трохи. Автобус, машина, електричка, кілька бутербродів і камера – чи не все, що потрібно для купи нових вражень. Подорожувати краєм ви можете хоч кожних вихідних, і щораз будете привозити купу нових вражень. 

 

Олександр Коваль, керівник туристично-інформаційного центру Закарпаття розповів Прозаходу: "Ліс, річка, гори – природа, це найкращий відпочинок та чудова альтернатива морю. До нас на Закарпаття приїздять сотні тисяч туристів саме за цим.  Звісно, ті хто обирає відпочинок, за межами своєї області, звертають увагу на Карпати, як на територію відпочинку. Якщо порівнювати ціни на проживання, харчування то відпочинок на Закарпатті дешевше, ніж у тому ж таки Львові чи Прикарпатті. Єдиним недоліком є час переїзду за Карпати.  Найкращими бюджетними пропозиціями з відпочинку в Закарпатті є відпочинок у секторі сільського туризму, де можна харчуватись разом з господарями за помірну ціну від 150 грн. Але головне, що навколишня природа, ліс, річка подарує насолоду, надасть енергії та життєвих сил".

Популярними місцями є Берегівський район, околиці озера у селі Дийда, гірська місцевість Пилипець та Подобовець, Колочава та Синевир (Міжгірський район), Ясіня (Рахівський), Красія (В.Березнянський), Свалявський район.

"Додатковим приємним моментом стане чудова можливість збору лісових ягід, грибів, які можна засушити чи законсервувати, а в зимовий період згадувати про відпочинок та насолоджуватись смаком Карпат" – зазначив пан Олександр.

Ну і слід не забувати, що обираючи сьогодні Закарпаття, ви обираєте і своє щасливе майбутнє.

Вікторія Жуйко, спеціально для Прозаходу

Про Захід