На Закарпатті продовжують боротися із незаконними рубками лісу

Опубліковано:

 

 

Боротьба з “чорними лісорубами”, збільшення лісистості краю, всихання лісів – ці й подібні проблеми сьогодні найбільше хвилюють лісівників Закарпаття. Завдань і роботи вистачає. Про все це, про конкретну роботу й допомогу громадськості – в розмові з начальником обласного управління лісомисливського господарства Валерієм Мургою.

“Чорні лісоруби” – бич лісів

Валерію Івановичу, перше й основне, що цікавить закарпатців, – незаконні вирубки. Боротьба з ними – основний ваш обов'язок?

– Найперше скажу, що Закарпатське обласне управління лісового та мисливського господарство є органом виконавчої влади, діяльність якого координує Державне агентство лісових ресурсів. Наше управління забезпечує реалізацію державної політики у галузі лісового та мисливського господарства. Чітка вертикаль державної влади забезпечує сталий і системний розвиток лісової галузі країни. Сьогодні триває конструктивний діалог між усіма гілками влади і, як наслідок, маємо повне порозуміння щодо системи заходів, спрямованих на розвиток лісового господарства. Окрім того, з боку обласної влади особливо відчувається підтримка по боротьбі з незаконними рубками.

Головне для нас сьогодні – збільшення лісистості нашого краю та боротьба з незаконними рубками. І яке питання пріоритетніше – важко визначити, обидва важливі.

“На слуху” більше – лісоруби…

Так, наразі ми аналізуємо та шукаємо шляхи удосконалення боротьби з “чорними лісорубами”.

Без координації з владою, іншими компетентними органами боротьба буде малоефективною…

Чи не ризикує ця справа стати малоефективною?

– Маєте рацію: тільки разом із владою, представниками правоохоронних органів та представниками громадськості ми зможемо побороти корупцію та незаконні рубки. Я дав чітке доручення виявляти порушення, реагувати на звернення громадськості та при виявленні порушень вдаватися до покарань. Бо лише такі факти свідчитимуть, що представники лісової галузі працюють на благо Закарпаття та збереження природи Карпатських лісів. До того ж, закарпатців прошу бути небайдужими й реагувати на незаконні рубки та перевезення деревини без ознак електронного обліку. Ще раз наголошую, що боротьба з порушниками у лісовій галузі є не декларацією намірів, а реально жорсткою.

Валерію Івановичу, це таки й звучить декларативно. Конкретні факти можете навести?

– Можу, чому ж ні? Так, при перевірці Лютянського лісництва ДП “Великоберезнянське ЛГ” виявлена незаконна рубка в кількості 108 кубометрів, матеріали перевірки передані в правоохоронні органи. Обсяг виявлених незаконних рубок у лісах, при передачі агролісів, становив майже 3,3 тис куб. м. Сума завданої шкоди склала 11,6 мільйонів гривень! Наразі у лісогосподарських управліннях йдуть масові перевірки, а робота по-максимуму висвітлюється у ЗМІ. Тепер у нас є прес-служба, яка оперативно реагує на запити й інформує суспільство щодо роботи управління.

Так, треба визнати, що чути про вашу роботу останнім часом чимало…

– Загалом за останні місяці ми вже довели і собі, і громадськості, що обласне управління лісомисливського господарства – це потужна команда професіоналів, діяльність якої спрямована на розвиток лісового господарства Закарпаття. У рамках акції “Майбутнє лісу у твоїх руках”, що тривала з 21 березня до 20 квітня, ми не тільки висаджували ліс власними силами, а й долучали громадськість. У всіх районах Закарпаття депутати, держслужбовці, підприємці, школярі, громадські активісти, журналісти та представники духовенства заліснили чималі площі.

Окрім того, ми розчищали та впорядковували території водних джерел, прибирали сміття в лісових насадженнях, зариблювали річки мальками форелі, й усе це робилося за участі населення, якому не байдужа доля рідного краю. Але, звісно, є й проблеми і прояви корупції серед працівників лісового господарства. У кожній галузі є такі проблеми. Цього ніхто не заперечує. Однак ще раз наголошую, що ми працюємо над вдосконаленням нашої роботи. Для цього, до речі, при управління створена й громадська рада.

Нові дороги й ініціативи

Ситуація з лісовими дорогами, будівництво яких ви започаткували ще за своєї першої каденції на посаді керманича управління, – не менш актуальна справа…

– Будівництво лісових доріг, яке відповідає всім європейським стандартам і вимогам, є одним із пріоритетів у роботі й гордістю Закарпатського обласного управління лісового і мисливського господарства. Адже хороші лісові дороги – це й доступ до лісосічного фонду Закарпаття для охорони лісу та покращення рівня протипожежної безпеки та захист лісів.

Важливо й те, що наші дороги дають потужний розвиток для туристичної логістики. До того ж, лісові дороги для Закарпаття – це доступ населення до лісу, адже завдяки таким дорогам місцеві жителі можуть йти збирати гриби та ягоди. Загалом за останні десять років, відколи розпочалося будівництво, стараннями лісівників побудовано 247 км лісових доріг. Для будівництва та відновлення лісових шляхів використовуємо лише власні матеріали та кошти. Усі лісові дороги проходять проектну документацію згідно з законодавством, при будівництві максимально дотримуємося всіх вимог, передбачених нормативними документами.

Не менш цікаво, над якими ініціативами працює обласне лісомисливського управління?

– Планів та ініціатив багато: це лісовідновлення, посилена охорона та догляд лісів, боротьба зі шкідниками та масовим всиханням сосни, рекреація та туризм, розробка туристичних шляхів і будівництво рекреаційних пунктів, запровадження системи електронного обігу на 100% реалізації деревини, і сприяння малому, середньому та великому бізнесу, який у власному виробництві має сучасну техніку, для того, щоб заготовляти деревину, яка накопичується у лісах, і співпраця з малим та середнім бізнесом з метою використання їхніх послуг у лісозаготівельних роботах.

Працюємо і над тим, щоб можна було суттєво розвивати мисливське господарство так, як це роблять у всьому цивілізованому світі, тобто за клубною системою, коли збираються люди, вкладають кошти і проводять необхідні заходи – споруджують вольєри, годівельні майданчики, засіюють поля кормом для звірів, що сприяє зростанню їх чисельності та збільшенню популяції.

Фінансовий результат – вагомий показник

Валерію Івановичу, останнім часом багато чути про аукціони лісу. Які перші позитивні результати їх запровадження?

– Життя доводить, що підхід, запропонований Президентом та Урядом в напрямку подолання корупції – це максимально прозора реалізація деревини й економічний ефект від цього – уже дає результати. Однак підприємства, підпорядковані нашому управлінню, на 98,5% орієнтовані суто на внутрішній ринок. При цьому деякі області області зумовлюють свою роботу на екпорт. Зі всієї деревини лісогосподарських підпріємств – це твердопаливні дрова.

Позитивні тенденції нарощування обсягів лісогосподарського та промислового виробництва, надання послуг представникам деревообробної галузі і стабілізація фінансового стану лісогосподарських підприємств сприяли підвищенню заробітної плати працівників лісової галузі. Так, сьогодні середньомісячна зарплата одного працівника становить 4700 грн, тобто зросла проти відповідного періоду минулого року на 32%. Під час проведення рубок формування і оздоровлення лісів заготовлено понад 140 тис. куб. м ліквідної деревини. Від рубок головного користування заготовлено 119 тис. куб. м ліквідної деревини. Із загального обсягу заготовленої деревини реалізовано в круглому вигляді 278 тис. куб. м.

Загальний вихід круглих лісоматеріалів від усіх видів рубок за три місяці становив 48%, техсировини – 26% та дров паливних – 26%.

Які фінансові затрати несете на галузь?

– На ведення лісового господарства підприємствами спрямовано 68 428 тис. грн, у тому числі власних коштів – 67 986 тис. грн (99%), із загального фонду держбюджету – 440 тис. грн та спецфонду – 1,2 тис. грн.

 

Фінансування на 1 га загальної площі земель, які перебувають у постійному користуванні, за рахунок власних коштів становить 115 грн (проти 94 грн. торік). До всіх рівнів бюджету та фондів лісогосподарськими підприємствами сплачено понад 61 млн. грн.

Обсяг реалізованої продукції до аналогічного періоду 2015 року зріс на 125% і склав майже 150 млн. грн.

Ні для кого не секрет, що держава не фінансує Закарпатське обласне управління, тож на що ви плануєте спрямувати кошти, які заробляють підприємства?

– Прокладання лісових доріг і збільшення площі лісів – це пріоритетний напрям роботи ЗОУЛМГ, адже ефективне ведення лісового господарства, реалізація біоенергетичного потенціалу українських лісів, широке використання природозберігаючих технологій лісокористування неможливі без розвитку лісової інфраструктури. Ми вчасно розпочали лісокультурну кампанію в усіх районах. Протягом короткого весняного періоду плануємо посадити нові ліси на площі 3100 га, доповнення проведено на площі 101 га. Плануємо також закупити необхідні засоби з охорони праці для лісівників. Уже закуплено засобів на 1,5 мільойни гривень.

Насамкінець: уже літо, навіть зафіксовано кілька пожеж у лісі. Які заходи застосовуєте, аби не допустити такої біди, як торік, приміром, у Європі?

– Це надзвичайно вагома й копітка робота! Працівники наших лісогосподарських підприємств тримають руку на пульсі й постійно разом із працівниками УДСНС у Закарпатській області проводять спільні навчання та лісові рейди. Ми готові до сприяння лісовим пожежам. Нещодавно я відвідав із робочим візитом Туреччину, де, зокрема, ознайомився з роботою працівників лісового господарства за для того, щоб реалізувати подібні проекти на теренах Закарпаття та впровадити проведення роботи з адаптації турецьких навчальних програм з пожежогасіння до умов України. Але для цього потрібен час та підтримка держави.

 

Записала Юлія Давидова, Новини Закарпаття

Про Захід