Чи може підприємець-єдинник другої групи продавати товари суб’єктам господарювання на загальній системі?

Опубліковано:

Підприємець-єдинник другої групи реалізує різні товари суб'єктам господарювання (як єдинникам, так і загальносистемникам). Використання спрощеної системи оподаткування передбачає, що єдинник другої групи має право надавати послуги виключно фізичним особам або суб'єктам господарювання – єдинникам. Разом з тим, це обмеження не поширюється на реалізацію таким підприємцем товарів.

Відповідно до положень Податкового кодексу України, платники єдиного податку другої групи провадять господарську діяльність із надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства. Отже, обмеження стосується категорії отримувачів послуг, але не покупців товарів. Іншими словами, підприємець-єдинник другої групи може реалізовувати товар будь-яким покупцям, у тому числі й суб'єктам господарювання незалежно від системи оподаткування, яку вони застосовують.

Разом з тим, слід пам'ятати, що нормами ПКУ установлено перелік товарів, реалізація яких виключає можливість використання спрощеної системи оподаткування. Такими товарами є:

1. Ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення і напівдорогоцінного каміння;

2. Підакцизні товари. Зокрема, це:

– спирт етиловий та інші спиртні дистиляти;

– алкогольні напої та пиво (крім роздрібного продажу пива і столових вин;

– тютюнові вироби, тютюн і промислові замінники тютюну;

– паливо (вийняток – роздрібний продаж паливно-мастильних матеріалів в ємкостях до 20 л);

– автомобілі легкові (кузови до них);

– причепи і напівпричепи, мотоцикли;

– транспортні засоби, призначні для перевезення 10 і більше пасажирів або для перевезення вантажів;

– електрична енергія.

3. Предмети мистецтва та антикваріату.

Таким чином, підприємець-єдинник другої групи нічого не порушує, продаючи товар (за винятком переліченого вище) підприємству-платнику податку на прибуток або підприємцеві, які знаходиться на загальній системі оподаткування. Тобто після продажу товару зазначеним вище покупцям він не втратить статусу платника єдиного податку і йому не доведеться перейти на загальну систему оподаткування відповідно до вимог ПКУ.

Відділ організації роботи

ГУ ДФС  у Закарпатській області

Про Захід