Вікторія Меліка: «Найчастіше туристи фотографуються поряд з будиночками ельфів коли цвіте сакура»

Опубліковано:

Напередодні Про Захід опублікував новину, яка потішила велику кількість читачів – в Ужгороді з'явилася своя долина ельфів. Велика кількість коментарів та перепостів новини допомогла нам знайти авторку цих милих будиночків. Нею виявилася ужгородка Вікторія Меліка. 

Працює над міні-будиночками вона не одна, а з синочком та вірним песиком. Клумбу перед вікнами вона прикрашає не перший рік. Звідки прийшла ідея, як реагують перехожі та чого не вистачає Ужгороду, ми вирішили запитати безпосередньо у Вікторії.   

Чим ви займаєтеся по життю, чи пов'язана ваша робота з творчістю?

Я лікар-стоматолог, працюю в нашій обласній стоматполіклініці. А взагалі, по життю, я творча натура, полюбляю малювати, робити різні прикраси та майструвати щось руками, це приносить мені велике задоволення!

Як прийшла ідея малювати такі будиночки? 

Ідея з'явилась тоді, коли натрапила на камінчик, що своєю формою нагадав мені будиночок. От і підготувала його та розмалювала, а найпершим саме на клумбі був плетений будиночок, це так я експериментувала з своїм синочком Іллею, йому у неділю якраз виповнилося 5 років. 

Коли намалювали перший будиночок?

Перший зробила десь 3 роки тому. Тоді й почала "вимальовуватися картина" теперішньої клумби, квіти пересаджені не зразу виділялись та цвіли. Оформлення було поступовим, так як часу на це не завжди вистачало: маленька дитина, робота, тренування, ще й догляд за песиком, який, до речі, весь час там зі мною проводить, допомагає! 

Чи буде поселення ельфів розростатись? 

Звісно, я планую поповнити наше містечко. Поряд з будиночками ще маю міні-лавицю та гойдалку, зроблені власноруч, просто на зиму їх забираю, так як вони дерев'яні.

Яка реакція перехожих на такий нетиповий для міста ландшафтний дизайн?

Я часто спостерігаю з балкону, як люди проходячи поруч, особливо мами з дітками, зупиняються полюбуватися, фотографують. При можливості підказую їм, що виклала там стежку, по якій проходять дітки і присідають позаду будиночків. Особливо туристи часто фотографують, ще минулого року, коли сакура цвіла, багато людей зупинялись подивитись. 

Ви прикрасили свою вулицю, а от чого не вистачає місту?

Не вистачає чистоти! Мабуть не стільки самому місту, скільки людям не вистачає порядності. Якщо вже не наводити лад, то хоча б не смітити, поважати працю інших, та взагалі одне одного. Нам же тут жити, краще любуватися своїм містом, ніж безсовісно смітити!

Якби ви стали мером, які були б ваші перші кроки 

Мером? Мабуть першим було б збереження історичної частини міста, реставрації будинків, збереження і озеленення паркових зон, прикрашання квітами (професійне, а не де-небудь), це б приваблювало більше туристів, а в свою чергу впливало на збільшення капіталу міста від туризму. І точно постаралась би з смітниками порядки навести, щоб не були доступні тим волоцюгам та вандалам, що їх вивертають назовні! Ідей багато, чесно кажучи.

Що б ви побажали ужгородцям? 

Побажання нашим громадянам: любити наше місто, починати хоча б з найменшого – з чистоти та облаштування навколо своїх будинків. Якщо кожен з нас підтримуватиме порядок, дехто наважиться посадити клумбу з чудових квітів, то місто стане набагато гарнішим та цікавішим!!!

Вікторія Жуйко для "Про Заходу"

Про Захід