В ОДА обговорили кроки вирішення погашення боргів по зарплаті (Фото)

Опубліковано:

У четвер, 12 листопада під головуванням заступника голови облдержадміністрації Олександра Петіка відбулось засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати та податкового боргу. У заході взяли участь керівники  підприємств-боржників, голови РДА, міськвиконкомів.

Як повідомив під час засідання заступник директора департаменту соціального захисту населення Віктор Мацола, на сьогодні заборгованість із виплати заробітної  плати на підприємствах, організаціях, установах області  становить 6201, 4 тисяч гривень. Борг порівняно з початком року збільшився  на  2139, 1 тисяч.

Повністю відсутня заборгованість, за словами Віктора Мацоли, у 6 адміністративно-територіальних одиницях  області: м. Чоп, Виноградівському, Іршавському, Міжгірському, Свалявському, Хустському районах.

Деяким підприємствам вдалося зменшити борг по заробітній платі протягом місяця. “Зокрема, Закарпатська регіональна філія ДП “Центр державного земельного кадастру” з 650,4 тисяч гривень. до 601, 9 тисяч, та філія Великоберезнянське лісове агропромислове господарство з 244, 8 тисяч гривень  до 197, 9 тисяч”, – зазначив посадовець.

Однак, є ряд активних підприємств, які наростили борг по виплатах із заробітної плати протягом вищезазначеного періоду. “Це – Ужгородське підприємство ДП “Закарпатський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою” – з 267, 8 тисяч гривень до 317, 3 тисяч, Великоберезнянське  ВАТ “Яворник” – з 34, 9 тисяч гривень до 36,9 тисяч. Та у Перечинському районі: лінійно-виробнича диспетчерська станція “Дубриничі” – з 680, 3 тисяч гривень, до  856, 7 тисяч і ремонтно-будівельне управління “Прикарпатзахідтранс” – з 450, 1 тисяч гривень, до 567,2 тисяч”, – каже Віктор Мацола.

Заборгованість із виплати заробітної плати на підприємствах-банкрутах становить 951, 2 тисяч гривень, і  порівняно з початком року збільшилась на 378,7 тисяч. 

Олександр Петік, звертаючись до присутніх наголосив: “Сума боргів по зарплаті у Закарпатті порівняно із всеукраїнським показником, можливо, і невелика. Водночас, це не означає, що проблеми не існує, і ми не маємо вживати заходів для її вирішення”.

Відтак, комісія розглянула заходи, які вживаються органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування для погашення заборгованості та недопущення виникнення нових боргів, а також питання про визнання першочергових спільних заходів, спрямованих на зменшення заборгованості до пенсійного бюджету.

 За результатами засідання комісія прийняла узгоджені рішення,  спрямовані на усунення проблемних питань з метою прискорення погашення існуючих боргів із заробітної плати, боргів до Пенсійного фонду, та єдиного соціального внеску. 

У розрізі територіально-адміністративних  одиниць: 

Заборгованість  у  м. Ужгород  становить 998, 3 тис. грн. і порівняно  до попереднього місяця (997,3 тис. грн.) збільшилась на 1,0 тис. грн.,  або 0, 1 у  тому числі економічно-активні підприємства – 921, 6 тис. грн.. і порівняно до попереднього  місяця  збільшилась на 1,0 тис. грн., або 0, 1 відс.

Прес-служба Закарпатської ОДА

Про Захід