Місце роботи: Фейсбук, ВК, Instagram

Опубліковано:





У різних інтернет-спільнотах жартують: “Якщо на робочому місці ти можеш дозволити собі бути в піжамі чи одних трусах, значить робота в тебе “правильна””. Нині піжамою на “робочому місці” вже нікого не здивуєш.
Завдяки масі пропозицій роботи в Інтернеті. Різновидів її є чимало: від веб-дизайнерів і розробників програм до “продавців” сторінок у соціальних мережах. Якщо для перших двох занять треба мати спеціальну освіту, то останнє не потребує особливих знань. Тож сьогодні розглянемо способи заробітку саме у соціальних мережах, де більшість із нас проводить чимало часу.

Ринок сторінок

Якщо вже почали з продажу сторінок, то ними й продовжимо. Виявляється, є багато користувачів у соцмережах, котрі готові купити вашу сторінку. Головна умова – аби на ній було якнайбільше друзів і підписників. Для покупця вони, скоріше за все, – потенційні клієнти, яким він пропонуватиме свої товари: одяг, біжутерію, косметику тощо. Ціна на сторінку з 2 000 друзів – близько 400 гривень.

Заробіток на спільнотах

Можна створити спільноту, де підписники об`єднаються за спільними інтересами. Буде це гумор, чи кулінарні рецепти, професійні секрети фотографів або поради для художників-початківців – не важливо. Головне, щоб у групі постійно з`являвся унікальний контент і була велика кількість активних підписників.
Як розповів адміністратор закарпатської спільноти “Підслухано Мукачево” Михайло Секереш, реклама тут коштує 60 гривень, якщо запис закріплюють на добу, і 30 гривень, якщо він просто з`являється у стрічці. У групі, до речі, близько 7400 підписників. В іншому пабліку “Підслухано”, орієнтованому на Ужгород, вартість розміщення реклами від 50 гривень за звичайний пост у стрічці до 200 гривень за закріплений на тиждень запис.

Просування бренду у соціальних мережах

Ще один спосіб заробляти у ВК чи у Фейсбуці – зайнятися SMM. На англійській це абревіатура з Social Media Marketing, що означає просування бренду чи продукту через соціальні платформи.

Ужгородський спеціаліст з SMM Андрій каже: поки що така послуга просування бізнесу не надто популярна. “Більшість людей впевнені у тому, що вони як постійні користувачі соціальних мереж зможуть самотужки прорекламувати свій продукт, адже здається це простим. Насправді у таких випадках використовують найлегші і не завжди ефективні способи. Є ще одна категорія людей, котрі поки не зрозуміли, наскільки дієвими можуть бути соцмережі. Вони й надалі продовжують працювати зі старими методами реклами”, – розповідає Андрій.

Ефективність SMM, за словами Андрія, від регіону не залежить. На якість послуг скоріше впливає спеціаліст, який ними займається і напрямок бізнесу, адже не все однаково добре рекламується за допомогою механізмів соціального маркетингу.

Масфоловінг: підписка за підписку

Є в соціальних мережах такий вид заробітку, як “масфоловінг”. Зазвичай його використовують у мережах Twitter та Instagram. Суть масфоловінгу в тому, аби підписатися на велику кількість користувачів, більшість з яких підпишуться на вашу сторінку у відповідь. А потім серед цих “фоловерів” можна рекламувати свою продукцію.

Платні відгуки і мережеві тролі

Можна заробляти гроші і на коментуванні. Зокрема, у соцмережах платні відгуки залишають під різною продукцією. Це коментарі нібито звичайних людей, які придбали річ і дуже нею задоволені. Або ж їм подобається робота саме цього продавця. Трапляється й антиреклама – негативні відгуки з метою попсувати репутацію конкурента. Під різними іменами часто працює одна людина.

Інколи коментаторів наймають для того, щоб “оживити” спільноту чи сторінку у соцмережі. Ужгородець Володимир (ім`я змінено) так працював кілька місяців. У його обов`язки входило написання коментарів під одним записом від нібито різних людей. “Спочатку це було навіть смішно: така собі дискусія з собою. Цей вид коментування використовують для того, щоб зацікавити інших або створити ілюзію, що сторінка справді дуже популярна. Не пам`ятаю, скільки точно коментарів на день я мав залишати…Напевно, близько 100. Звісно, під різними записами. Ну, і заробив на цьому непогано. Щоправда, через деякий час група “розкрутилась”, і платне коментування стало непотрібним”, – каже Володимир.

Платні коментарі використовують і політичній діяльності. Репутація партії чи окремого діяча – такий самий товар, як і годинники чи одежа, і їх треба “продати” людям. Тут в роботу включаються “тролі”, котрі у соціальних мережах ненав`язливо переконують, що цей депутат – хороший, а цей – поганий. Тролі часто влізають у коментарі під постами інших користувачів, де так само продовжують “гнути свою лінію”.

“Професійний троль повинен бути хорошим копірайтером, щоб швидко, легко і головне – самостійно писати потрібні тексти. Важлива також витримка, стійкість до стресів: якщо приймати чужі полеміку близько до серця, то в цій сфері довго не пропрацюєш. Так само для тролів стане в нагоді відсутність комплексів і моральних принципів. Співробітники одного з передвиборних штабів, які не захотіли називатися, пропонували такі умови: $ 400-500 на місяць, на період виборчої кампанії, 6-8 годинний робочий день”, – йдеться на forum.sd.ua, де користувачі обговорюють платний тролінг.

Загалом, бачимо, що соціальні мережі можна використовувати не лише для розваги. Це хороший спосіб заробляти додаткові гроші, а інколи – й основний заробіток.

Крістіна Гудак, “Про Захід”


Про Захід