Подвір’я «Совиного гнізда» продається

Опубліковано:





Частина дворику “Совиного гнізда” може бути продана – таке питання депутати Ужгородської міськради розглянуть наступного тижня, 9 квітня.

Як йдеться в оприлюдненому проекті рішення, 0,0171 га на вул. Ракоці, 4 продається за 74 472,21 грн – з розрахунку 435,51 грн. за1 кв.м. Землю купує гр. Тамара Штробля.

Коли глянути кадастровий номер ділянки 2110100000:05:001:0054 на Публічній карті, то побачимо – це територія на “внутрішньому” дворику архітектурного комплексу “Совине гніздо”.

Мова йде про приміщення кафе, що є, так би мовити, прибудовою до історичного комплексу та терасу біля нього.

Як відомо, архітектурний комплекс “Совине гніздо” – пам'ятка архітектури. Є ґрант на його реконструкцію, партнером виступає польське місто Ярослав. Тож Ужгороду Європа виділила реальні гроші і тут би тільки радіти та приступати до роботи – адже договір про співпрацю укладений ще у вересні 2013 року.

Втім в Ужгородській міськраді справа закінчилася скандалом з відтінком корупції – гроші з Європи хотіли нібито контролювати конкретні приватні структури, наближені до влади. Детально про це – у розслідуванні журналістів “Радіо “Свобода”.

13 лютого цього року голова Закарпатської облради Володимир Чубірко зустрівся з міським головою Віктором Погореловим та його заступницею – Ольгою Травіною. Тоді нібито домовились – роботи по реконструкції почнуться вже у квітні.

Втім нині, як бачимо, початку робіт ще не видно. Натомість у стінах Поштової підготували шматок ділянки біля комплексу для продажу в приватну власність.

Заступник міського голови Ужгорода, депутат міськради Ольга Травіна запевнила – на проект реставрації будівлі це питання не вплине, воно не зашкодить процесу реконструкції. Зараз уже оголошено тендер і реставраційні роботи будуть проведені так чи інакше.

Щодо ситуації із землею, пояснила: за каденції мера Сергія Ратушняка частина приміщень правого крила комплексу були вилучені із комунальної власності. Мова йде про кафе, під яким зараз хочуть купити землю, про магазин, що поруч, а також про ще одне кафе, що у підвалі. З її слів, ці порушення допущені саме в період каденції 2006-2010 років. Тож наразі приміщення кафе у дворику “Совиного гнізда” є приватною власністю, а повернути щось із приватної власності у комунальну досить проблемно, без рішення суду не можна.

Водночас, каже Ольга Травіна, за її інформацією власниця кафе ще не стала власницею земельної ділянки під приміщенням.

“Я неодноразово наголошувала, коли це питання було на сесії, – каже Ольга Травіна, – що мова йде про територію, що входить до охоронної зони комплексу. На цьому я наголошуватиму й зараз на засіданнях депутатських комісій”. Пані Травіна додала: продавати землю чи ні – вирішуватиме депутатський корпус. Вона, як депутат, за проект рішення голосувати не буде.

Між тим, спроба оформити землю у дворику “Совиного гнізда” почалася ще рік тому. Зокрема, у земельному проекті рішення на засідання 11 квітня 2014 року у пункті 1.13 гр. Штроблі Тамарі пропонувалося віддати цей шмат ділянки в оренду на 5 років. Втім у прийнятому земельному рішенні ця ділянка не фігурує. Очевидно, тоді депутати виключили цю ділянку з документу, відтак територія нині – у власності міста.

І от 9 квітня це питання виноситься знову на розгляд обранців. Тільки цього разу квадратні метри біля “Совиного гнізда” пропонуються вже не в оренду, а на викуп за конкретну ціну. До слова, дозвіл проводити оцінку землі депутати своїм рішенням надали 7 листопада 2014 року – на скандальному засіданні, коли поміняли секретаря Віктора Щадея на Віталія Семаля.

А як же ділянку відлучать із комунальної власності, якщо в місті ще немає детального плану території?

Начальник відділу землекористування міськради Олександр Чепкий пояснив, що без детального плану територій не можна затверджувати проекти землеустрою. А щодо згаданої ділянки, то тут уся земельна документація уже затверджена, мова йде про землю, на якій є нерухомість.

До слова, на засіданні депутати загалом розглянуть 6 земельних ділянок несільськогосподарського призначення, які пропонуються на продаж конкретним покупцям. В тому числі, крім “Совиного гнізда”, і продаж землі під магазином гр. Інні Ковальській.

Також може бути прийнято окреме рішення, суть якого – не затверджувати в місті нових проектів землеустрою, поки не буде детальних планів територій. А на цю мету іншим проектом рішення пропонується виділити з бюджету мільйон 350 тисяч.

Щодо ситуації із подвір'ям “Совиного гнізда”, то чи стане його частина приватною власністю – залежить від голосування 9 квітня.

Втім це аж ніяк не вплине на те, що частина пам'ятки архітектури стала приватною власністю з дозволу міського голови Сергія Ратушняка та тодішніх депутатів. Хіба що у справу минулого втрутяться правоохоронці, як це сталося у випадку з відчуженням винних підвалів на вул. Ольбрахта.

Ярослав Гулан,
для Про Захід


Про Захід