В Ужгороді можна побачити угорські мережива (Фото)

Опубліковано:





Майже 30 унікальних мережив із сусідньої республіки презентували в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту, – повідомляє uzhgorod.in

На візерунках простежується копітка майстерність дивотворців, які з покоління в покоління передають секрети “повітряного мистецтва”. Плетиво ж, що представлене в Ужгороді сягає корінням початку 20 століття. І, хоча більшість виставкових експонатів відносяться до 1903-58 років, вони не втратили ні зовнішньої естетики, ні автентентичної канви…

“Кожна патріотична родина нашої держави має у себе мережива “Холоші”. Я теж, – розповів присутній на відкритті Державний секретар Кабінету Міністрів Угорщини Міклош Кіш. – Звичайно, моя домашня колекція не така древня, як ця, але не менш колоритна…Тим паче, що ми презентуємо мереживо, як протокольний дарунок посадовим особам. Усі у захваті”.

До речі, секрети плетива комірців, серветок…”Холоші” знають лише до 10 рукодільниць…Відтак, виходить, що гостинці, які одержують дипломати не тільки неперевершені сюжетно, але й практично є носія душі угорців!

Переконатись у цьому може кожен закарпатець, завітавши до 15 квітня на виставку з “гаптованою флорою і фауною, що налічує столітню історію сусідів”.


Про Захід