Як подати заяву до Європейського суду з прав людини

Опубліковано:

Якщо Ви вирішили подати заяву до Європейського суду з прав людини, потрібно переконатися, що вона відповідає вимогам статті 47 Регламенту Суду. Адже суд не може розглядати будь-які скарги. Його повноваження визначені критеріями прийнятності, які викладені в Європейській конвенції про захист прав людини і основоположних свобод і які визначають, хто може подати заяву, коли та з яких питань.

Наголошуємо, що понад 90% заяв, що розглядаються судом, визначаються 
неприйнятними.

А тому Департаментом юрисконсульта Європейського суду з прав людини було розроблено практичний посібник щодо критеріїв прийнятності. У ньому описано умови прийнятності, яким має відповідати заява.

Посібник розрахований в основному на практикуючих правників, зокрема, на адвокатів, які, ймовірно, представлятимуть сторону у суді. Посібник можна завантажити за посиланням: www.echr.coe.int.

Головний спеціаліст з питань забезпечення діяльності Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини сектору судової роботи та міжнародного співробітництва Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області М.Б.Федорчак

Про Захід