В Ужгороді один із освітніх закладів став учасником проекту «Демократична школа» (Фото)

Опубліковано:

Освітня програма “Демократична школа” знову обрала для дворічної роботи ужгородський навчальний заклад. Якщо кілька років тому першопрохідцями програми стала місцева ЗОШ № 5, то цього разу потрапити у число учасників пощастило ужгородській ЗОШ № 6 ім. В.С. Ґренджі-Донського.  Що очікують від участі у програмі педагоги, батьки учнів та самі школярі – дізнавався “Про Захід”.

Тренер програми “Демократична школа”, вчитель Перечинської гімназії Андрій Вишняк працює над впровадженням програми у загальноосвітніх закладах України з 2016 року. Він розповів, що “Демократична школа” покликана підтримувати новації, запроваджені “Новою українською школою” та новим Законом України “Про освіту”, допомагаючи освітньому середовищу стати демократичнішим, а школярам – активнішими та компетентнішими.

“Закарпатські освітні заклади щороку приймають участь у програмі “Демократична школа”. У 2017-му це була якраз Перечинська гімназія, у якій я працюю вчителем історії і правознавства, та Ужгородська ЗОШ № 5. У наступному колі участь виборола Оноківська школа та Тур'я-Реметівська ЗОШ. А тепер з-поміж близько 200 заявок керівники програми обрали для участі кілька десятків шкіл по всій Україні. Серед них також були дві закарпатські – Ужгородська ЗОШ № 6 та Кам'яницька ЗОШ, – розповідає Андрій Вишняк. – Чому обрали Ужгородську ЗОШ № 6? Просто її представники у заявці дуже чітко описали кроки, які вже успішно втілюються у школі, а також свої бажання покращити співпрацю між учителями та учнями, учителями та батьками. Ці взаємовідносини справді є одними з основних складових демократичної школи. А ще дотримання демократичних норм під час освітнього процесу, активізація учнівського самоврядування та вчительського врядування, ознайомлення з принципами демократичного суспільства, яке допоможе сучасній молоді вирости свідомими громадянами, а нашим школам “дорости” до взірця європейських”.    

Ужгородські вчителі та батьки учнів у рамках програми “Демократична школа” вже взяли участь у тренінгах, провели самооцінку свого навчального закладу, тепер же активно працюють над розробкою плану, який буде втілюватися в життя вже протягом наступного навчального року.

Як розповіла заступник директора з виховної роботи Ужгородської ЗОШ І-ІІІ ст. № 6 ім. В.С. Ґренджі-Донського Маріанна Кривуца, школа стала учасником всеукраїнської програми освіти з демократичного громадянства, прагнучи створити умови, за яких адміністрація, педагоги, учні та їхні батьки практикуватимуть демократію у всіх сферах шкільного життя.  “У лютому 2019 року ми підписали відповідну декларацію, після чого шкільна команда взяла участь у чотириденному базовому тренінгу у Львові, де ознайомилася  з підходами та принципами програми, поглибила розуміння демократії та прав людини в школі.  Наступним кроком стало виконання завдання в гугл-класі: презентація концептуальних засад “Демократичної школи” педколективу, учням, батькам. Наші очікування від програми – це активні та відповідальні учні, мотивовані та прогресивні вчителі, відкрита адміністрація, зацікавлені та задіяні батьки. Це школа, яка вчить і вчиться сама, це відкритість, можливість мати свою думку і вміти її висловлювати, бути партнерами”, – розповіла “Про Заходу” Маріанна Іванівна.

Цікаво, що школярі цієї ужгородської школи швидко підхопили нову течію і зацікавилися нею. Так, учень 8-го класу Іван Думницький після тренінгів чесно зізнався: “Спочатку я думав, що це буде якийсь нудний проект. Але після презентації принципів програми змінив точку зору. У моєму словнику вже з'явилися нові слова: демократія, децентралізація. Я дізнався, що таке Хартія Ради Європи, які цінності покликана розвивати демократична школа. Сподіваюсь на зміни у своїй школі, хочеться, щоб точку зору учнів чули і сприймали”.

Власне, аби сподівання учнів виправдалися, їм потрібно буде попрацювати над цим самим. Програма, яку, до слова, реалізовує в Україні Європейський центр ім. Вергеланда (Осло, Норвегія) за підтримки Міністерства закордонних справ Норвегії у співпраці з Міністерством освіти і науки України, є лише інструментом, а навчитися ним користуватися мусять самі учасники освітнього процесу.

Тетяна ЛІТЕРАТІ, “Про Захід”

Про Захід