В Ужгороді виготовляють дизайнерські велобіги, які радо купують навіть у Європі (Фото)

Опубліковано:

Про інженера Василя Гонара та його успішні стартапи в Ужгороді знають добре. Ще не так давно він займався рекламним бізнесом, а його проект “Solidwood” працював над виробництвом цікавих речей із дерева та паперу. Віднедавна же Василь почав співпрацювати зі своїм давнім другом Михайлом, разом із яким почав повне переорієнтування на новий формат роботи – виготовлення дизайнерських речей для дітей та дорослих. Друзі створили компанію “DaisySign”, а після участі у кількох міжнародних виставках, про них почали говорити по всій Україні та Європі. Над чим працюють зараз бізнес-партнери із тисячами цікавих ідей в голові – “Про Захід” побачив у виробничому цеху у кінці вулиці Гагаріна в Ужгороді.

Одним із перших стартапів “DaisySign” стало виробництво дитячих велобігів – популярних серед малечі велосипедів без педалей. Ідея прийшла до Василя Гонара, як до батька, котрий хотів здійснити першу справжню мрію своїх дітей та подарувати їм не якийсь неякісний непотріб, а екологічний, міцний і красивий транспорт. Діти Василя на нових дизайнерських велобігах на вулицях і в парках Ужгорода незмінно привертали увагу всіх перехожих. Багато хто цікавився, де можна придбати для своїх дітей такий же – так Василь Гонар зрозумів, що створив річ, яку можна успішно продавати.

“На жаль, поки матеріальне становище українців таке, що не кожен може собі дозволити придбати для дитини дизайнерський велобіг, – розповідає Василь. – Коштують вони в межах 2-3 тисяч гривень. А от для мешканців країн ЄС така ціна є цілком доступною, там нині є великий попит на оригінальні та екологічні речі. Минулого сезону нашими велобігами найактивніше цікавилися у Польщі, тепер маємо велике замовлення з Німеччини. Можна сказати, що цього літа в німецьких містах і селах їздитиме щонайменше сотня велобігів, створених в Ужгороді. Всього ж на сезон ми випускаємо на ринок близько 300-400 цих виробів”.

Для того, аби вийти на європейський ринок, компанія “DaisySign” була змушена довести, що виготовляє справді безпечні та якісні вироби. Перші зразки, виготовлені для себе та друзів, пройшли тривалий шлях вдосконалення конструкції та підбору матеріалів. І на сьогоднішній день всі вони мають відповідні сертифікати та позитивні висновки гігієнічної експертизи. “Зараз ми концентруємо свої зусилля на тому, щоб маленька ужгородська компанія стала справжнім європейським брендом, який виготовляє продукцію високого класу та дає своїм споживачам найкраще”, – розповідає Михайло, співзасновник компанії “DaisySign”.

Та на оригінальних велобігах компанія не зупинилася. Творчий пошук привів до створення дитячого електромотоциклу на базі того ж велобігу. Першими щасливими тестувальниками виробу стали, як завжди, діти талановитого інженера Василя Гонара. Вони від електромотоциклу були просто у захваті. Він і справді виглядає дуже ефектно: наче маленький дерев'яний “Harley-Davidson” зі шкіряним сидінням, шкіряними “байкерськими” сумочками, в яких заховані технічні елементи, різнокольоровою підсвіткою, ретро-гудком та багатьма іншими деталями. Батьки можуть контролювати їзду дитини за допомогою спеціального пульту, а також виставити обмеження швидкості його руху (максимальна швидкість цього електромотоцикла – 25 км. на год), вимкнути двигун, якщо дитина заїхала далеко або не справляється з керуванням тощо. Цікаво, що витримує цей дитячий мотоцикл вагу дорослої людини, тож іноді тестування його залюбки проводять і дорослі працівники підприємства-виробника. Вже цього сезону цей електромотоцикл планують запустити у серійне виробництво, рекламуючи його на просторах Інтернету та різноманітних спеціалізованих виставках. 

Найактивніше сьогодні компанія працює над ще одним своїм проектом – “ArtLayer”. Це –розвиваючий конструктор із картону, який по суті є скульптурними 3D-пазлами. Їх також готують до продажів у Європі, адже наразі скульптурні 3D-пазли такого типу серійно не виготовляються майже ніде у світі. Креативна команда “DaisySign” створила перший такий пазл ще кілька років тому, маючи на меті показати дітям можливості 3D-принтера і пояснити основи моделювання. Прислухавшись до порад дитячого психолога, цю ідею компанія “DaisySign” розвинула у створення конструкторів, які би могли складати діти, розвиваючи тим самим дрібну моторику, сенсорику, просторове мислення, логіку та концентрацію уваги, що дуже важливо у дитячому віці. Все, що потрібно для того, аби скласти ці незвичні пазли – це хороший настрій та уважність, а все інше є в готовому наборі (клей, направляючі та інструкція). Хоча з першого погляду здається, що збирати їх доведеться годинами, насправді дитина може скласти пазл першого рівня складності всього за півгодини. Це доведено численними майстер-класами, які компанія проводила для ужгородських школярів.

Загалом, нині “DaisySign” виготовляє 45 різновидів 3D-пазлів 4-х рівнів складності. Придбати їх можна в інтернет-магазині компанії, а ціни варіюються від 140 до 700 гривень. До Великодня виробник пропонує новинку – пазл-писанку, а на черзі – підготовка нової лінійки – копій шедеврів світової архітектури. Цікавим є той факт, що цей виріб також є повністю екологічним. Основний матеріал – вироблений зі вторинної сировини якісний картон високої щільності, який не розмокає і не змінює форми, якщо готову скульптуру захочеться розмалювати фарбами. Аби виріб мав потрібну форму, всередині його “тримають” картонні трубочки-направляючі. Людині потрібно лише уважно поєднувати пронумеровані деталі пазлу, проклеюючи кожен шар. Процес складання однаково захоплює як дітей, так і дорослих, є чудовим способом зняти стрес та цікавою спільною розвагою для всієї сім'ї.

Звісно, під час екскурсії виробництвом ми не змогли обійти увагою і найцікавіший на сьогодні проект, який наробив багато галасу вже на кількох міжнародних виставках. Можливо, і ви бачили на центральних українських телеканалах сюжет, де ужгородський інженер показує незвичне дзеркало – фотодзеркало “Lusterko”, яке сфотографує вас і одразу надрукує світлину. Цей виріб так сподобався людям, що наразі вже шість таких фотодзеркал готуються до відправки по всій Україні. Їх встановлять у нічних клубах, закладах туризму, демонструватимуть на масових заходах, де будь-хто охочий зможе не просто сфотографуватися у дзеркалі, а й отримати незвичну 3D-світлину.           

І це тільки невеличка частина цікавинок, які творча команда “DaisySign” починає втілювати в життя, випускаючи їх у світ. Тож, хтозна, можливо, Ужгород стане центром, де талановиті інженери створюватимуть унікальні вироби, а креативні дизайнери покажуть, як звичайна річ може стати мистецькою. Тим часом, вже зовсім скоро будь-яка ужгородська дитина зможе спробувати осідлати один із велобігів “DaisySign”. Під час весняного “Сакура-фесту” компанія організує розвагу для малечі – дозволить протестувати свої велобіги, аби радість від катання могли відчути і ті, хто наразі не може собі дозволити їх придбати. Також, буде проведено майстер-клас, на якому випаде можливість поскладати 3D-пазли. А в довершення охочі зможуть зробити фото на пам'ять, скориставшись фотодзеркалом “Lusterko”.

Тетяна ЛІТЕРАТІ, “Про Захід”

 

Про Захід