В Ужгороді презентують вишивану карту України

Опубліковано:

 

26 грудня в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту, у Шелестівській церкві відбулось святкове богослужіння, яке провів отець Іван Панькевич. Під час богослужіння було освячено та презентовано вишивану карту України, що мандрує усією країною.

“Україна моя вишивана” – акція, яка стартувала 22 червня 2017 року в смт. Скала-Подільській Борщівського району Тернопільської області. Вона пройшла всі області України, а також побувала 23 березня 2018 року у Верховній Раді України та м. Ризі по запрошенню Товариства підтримки України у Латвії.

Мета акції – об'єднати різні спільноти України для духовного процвітання Батьківщини у любові до спільного генетичного коду нації – української вишиванки.

Вишита карта України розміром три на півтора метра – є молитовне поле, – символом єднання всіх українців із різних куточків нашої Батьківщини, а також своєрідним оберегом і святинею. 7206 учасників вишивали карту по всій Україні, 673980 хрестиків вишиті, за допомогою голки та нитки.

Акція єднання “Україна моя вишивана” стала підґрунтям створення Громадської Організації “Гільдія народних умільців “Перлина””, яка взяла на себе відповідальність разом з координаторами областей за втілення ідеї в життя. Презентація карти відбулася 9 вересня 2018 р. на 11 всеукраїнському фольклорно-мистецькому фестивалі “Борщівська вишиванка”. Встановлений рекорд України в номінації – найдовший маршрут вишитої карти України, довжина якого 16983 км.

Закарпатський музей народної архітектури та побуту

 

Про Захід