Валерій Пацкан: новий Держбюджет недосконалий, але в ньому закладено ряд реформаторських кроків

Опубліковано:





Держбюджет, прийнятий сьогодні рано вранці у парламенті, викликав надзвичайну бурхливу реакцію та приймався в дуже емоційній атмосфері.

Народні обранці фактично розділилися під час його прийняття і врешті-решт він був прийнятий всього лише 233 голосами, причому відмовилася голосувати значна кількість членів парламентської більшості.

Один із закарпатських народних депутатів Валерій Пацкан, член коаліції від фракції Блоку Петра Порошенка, голосував “за” Держбюджет.

Про Захід поцікавився в нардепа, чому він підтримав цей документ і чому, на його думку, Держбюджет викликав стільки дискусій та ледь не розколов коаліцію.

“Ідеального бюджету не буде. Його й не могло бути, зважаючи, що в країні триває війна. Але водночас у ньому є кілька революційних нововведень, – каже політик. – Перед голосуванням у мене було 7 зауважень до проекту бюджету. Якби їх не врахували, я б також не віддав свій голос”.

Зокрема, каже політик, він з колегами був проти того, щоб в наступному році відмінити індексацію заробітних плат вчителям, медикам, іншим працівникам соціальної сфери.

Друге зауваження стосується податку на імпорт, який планував ввести Кабмін. На думку народного депутата, цей податок дозволив би знову розквітнути контрабанді. Крім того, вводити його можна лише після консультацій зі Світовою організацією торгівлі та закордонними партнерами України.

Наступна вимога – вирівнювання зарплат в держслужбовців. “Не можна, щоб голова Верховного суду, народний депутат чи міністр отримували одну зарплату, а чиновник “Нафтогазу” – структури, яка має багатомільярдні борги, отримував 150 тисяч”, – пояснює Пацкан. Нині максимальна зарплата зафіксована на рівні 7, в окремих випадках 10 мінімальних зарплат”.

Наступним кроком нардеп бачить підняття окладів. Щоб держслужбовці отримували вищі зарплати, на які б могли прожити, а не “наганяли” собі заробіток за рахунок різних надбавок та інших доплат.

“Тим не менше, в новий бюджет закладено ряд реформаторських напрямків, – продовжує Валерій Пацкан.

Серед таких він вказує зменшення єдиного соціального внеску з 41% до 16%. “Якби цей податок зменшили на кілька відсотків, це б нічого не вирішило, – пояснює наш співрозмовник. – І надалі б залишалися податкові ями, а підприємці продовжували б платити зарплати в конвертах. Зменшення податку в три рази – зовсім інша історія. За такого податку підприємцям буде просто невигідно перебувати в тіні, платити хабарі податківцям, щоб ті закривали очі на порушення, і постійно боятися несподіваного візиту податкової поліції. Важливий нюанс – зменшення податку отримають лише підприємства, заробітна платня на яких перевищує 3 мінімальні заробітні плати. Тобто дана норма стимулюватиме бізнесменів піднімати зарплати”.

Зменшення ЄСВ покращить життя й працівників. Отримуючи “білу” зарплату у повному обсязі, люди матимуть кращу платіжну історію, зможуть дозволити собі дорожчі покупки в кредит, сплачуватимуть реальні внески до пенсійного фонду і матимуть підстави розраховувати на кращу пенсію у майбутньому.

Наступний плюс – зміна Податкового кодексу. З 22 податків залишилося лише 9. Позитивно вплинути на розвиток підприємництва повинна й 2-річна заборона контролюючим органам проводити на підприємствах перевірки.

Одним з найбільших проривів Валерій Пацкан вважає рішення про те, що податок з доходів фізичних осіб відтепер залишатиметься на місцях. “Це – крок до децентралізації, – пояснює він. – Податок з доходів фізичних осіб – це найбільші фінансові надходження до бюджету. Відтепер 60% цього податку залишатиметься на місцях, а не відправлятиметься до Києва, де його в ручному режимі розподіляють назад у регіони. Тобто місцеві бюджети отримають прямі надходження. Більше не доведеться оббивати пороги київських кабінетів, щоб отримати належне фінансування”.

Що стосується відмови значної кількості членів коаліції голосувати за Держбюджет, то в цьому Валерій Пацкан бачить вину Кабінету міністрів. “На мою думку, за тиждень вони могли б підготуватися краще, підготувати депутатам проекти Держбюджету зі всіма змінами, щоб була змога добре вивчити документ, а не приймати його в режимі стенограми. Саме через це багато колег і відмовилися голосувати, – пояснює нардеп. – Сподіваюся, всі ті зміни, про які говорив керівник уряду і які зафіксувала стенограма, будуть внесені в документи. Ми не хочемо й надалі голосувати всліпу. Крім того, багато питань виникає до заступників міністрів, які готували проект бюджету. Часто їхня робота вносила деструктив. Гадаю, парламент ще підніме це питання – це або свідомий саботаж, або ж некомпетентність і тоді слід приймати кадрові рішення”.

Та все ж, підсумовує пан Валерій, бюджет необхідно було приймати ще цього року. “Безумовно, в нього ще будуть вноситися зміни. Але якби ми не проголосували за бюджет сьогодні, до Нового року його б вже не прийняли. А це необхідно було зробити. Напередодні ми затвердили багато нових норм. Без бюджету вони б просто не запрацювали і Новий рік ми б розпочали ще зі старими нормами. Нас критикують за це рішення і будуть критикувати далі, але вважаю, що парламент вчинив правильно”, – говорить Валерій Пацкан.

Про Захід


Про Захід