В ужгородському скансені презентують виставку закарпатських художників у жанрі veduta

Опубліковано:

 

20 листопада о 16.00 год. відбудеться відкриття  художньої виставки двох закарпатських художників – Володимира Климковича та його учня Василя Парія. Роботи художників унікальні жанром в якому вони виконані – veduta (з італ. “вид”), що був особливо популярний у XVII ст. На полотнах художників можна буде побачити улюблені вулички Ужгорода і його архітектурні пам'ятки, Карлів міст, замки Європи, а також репродукції картин нідерландських художників.

Володимир Климкович – художник, талановитий пейзажист, який на шостому десятку свого життя самотужки освоїв навики художньої майстерності. Вивчаючи спеціалізовану літературу й практикуючи у розмаїтих живописних техніках та прийомах обрав для своєї творчості чи не найскладніший та рідкісний на сьогодні жанр документально-точного міського пейзажу – “veduta”, який зародився ще у ХVІ ст. і набув популярності у Західній Європі, зокрема в Нідерландах та Італії.

Основа творчості Володимира Климковича – міські пейзажі. Художник любить зображувати на своїх полотнах краєвиди Ужгорода, Карпат, а також міста та замки Західної Європи. Найбільш трудомісткою працею митець вважає полотно “Вид на Празький Град”, над якою працював впродовж 5 років.

Усі роботи художника насичені ретельно промальованими деталями архітектури й пейзажними елементами. Досить часто митець використовує стафаж, гармонійно вписуючи у пейзаж окремі фігури та жанрові сценки.

Творчий доробок Володимира Климковича нараховує понад 100 картин, багато з них зберігаються у приватних колекціях та музеях Закарпаття.

Як і його вчитель, Василь Парій самостійно опановує художню майстерність. У своїх полотнах митець поєднує два жанри живопису “veduta” та “landscape”. Його картини вирізняються серед полотен вчителя світлом й більш насиченою кольоровою гамою.

 

 

Про Захід