На Закарпатті під загрозою вчасна виплата зарплати освітянам та медикам

Опубліковано:

Виділених грошей з держбюджету на освіту та охорону здоров'я знову не вистачає

В останні місяці минулого 2017 року в області постала проблема невиплати заробітної плати працівникам закладів освіти та охорони здоров'я. Люди навіть організовували мітинги та перекривали автомобільні траси. Що очікувати у 2018 році, чи можуть знову виникати такі проблемні ситуації – розповіла консультант з бюджетних питань Закарпатського РВ АМУ Юлія Траньович.

– Пані Юліє, який стан фінансового забезпечення освітніх та медичних закладів Закарпаття у 2018 році?

На жаль, на цей рік передбачені обсяги освітньої та медичної субвенції знову є недостатніми для забезпечення видатків на утримання закладів освіти та охорони здоров'я.

– Що є причиною такої проблеми?

Якщо говорити про освітню сферу, то така ситуація виникла у зв'язку з підвищенням заробітної плати вчителів під час бюджетного періоду, а також недосконалістю формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами, яка застосовувалась на цей рік.

– Про які саме недоліки йдеться?

Формула не враховує реальний контингент учнів, поділ класів на групи при вивчені окремих предметів, видатки на окремі виплати педагогічним працівникам, передбачені законодавством (допомога на оздоровлення, щорічна грошова винагорода тощо), коефіцієнти наповнюваності класів шкіл у сільській місцевості у міських ОТГ та інші.

– Який обсяг дефіциту освітньої субвенції в Закарпатській області?

За попередніми розрахунками додаткова потреба в коштах освітньої субвенції для забезпечення виплати заробітної плати педагогічним працівникам в області складає 31,6 млн грн. Незважаючи на спрямування залишків освітньої субвенції та коштів місцевих бюджетів дефіцит освітньої субвенції наявний у м. Ужгород (17,2 млн грн), м. Хуст (10,5 млн грн), м. Берегово (1,5 млн грн), м. Чоп (1,1 млн грн), Іршавській ОТГ (0,8 млн грн) та Баранинській ОТГ (0,5 млн грн).

– А яка ситуація з фінансуванням медичних закладів області?

Медична субвенція з державного бюджету виділяється на оплату поточних видатків, крім видатків на оплату комунальних послуг та енергоносіїв. Наразі практично у всіх районах області наявна незабезпечена потреба в коштах на оплату праці медичних працівників (крім Свалявського та Ужгородського районів). Загальний обсяг недофінансування станом на 1 липня складає 79,2 млн грн, в тому числі 9,7 млн грн – для закладів первинної медичної допомоги, та 69,5 млн грн – для закладів вторинної медичної допомоги.

-тЯк щодо змін у фінансуванні первинної медичної допомоги у зв'язку з впровадженням медичної реформи?

На сьогодні, в області укладено тільки два договори з Національною службою здоров'я України (далі – НСЗУ) – Міжгірський ЦПМСД Міжгірської районної ради та Чопський ЦПМСД. Ці заклади з 1 липня працюють за новою моделлю та фінансуватимуться через НСЗУ за єдиним тарифом за надання визначеного пакету послуг. Заклади первинної медичної допомоги, що не уклали договори з НСЗУ, у ІІІ кварталі фінансуватимуться, як і раніше, за механізмом медичної субвенції.

– Доки триватиме перехідний період?

Всі заклади первинної медичної допомоги вже до 2019 року повинні підписати договори з НСЗУ та перейти на фінансування за принципом "гроші йдуть за пацієнтом".

– Яким чином може вирішитися проблема недостатнього обсягу освітньої та медичної субвенції?

Асоціація міст України вже неодноразово зверталася з даного питання до вищих органів влади з проханням переглянути обсяги освітньої та медичної субвенції, а також вдосконалити формулу розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами. Наразі Наказом Міністерства освіти утворена міжвідомча робоча група з удосконалення формули розподілу освітньої субвенції, до складу якої увійшли також і експерти АМУ.

Закарпатське РВ АМУ

Про Захід