#МаскиШоуСтоп: новації законопроекту

Опубліковано:

Міністр юстиції Павло Петренко на засіданні Уряду презентував другий законопроект в рамках ініціативи #МаскиШоуСтоп, покликаний посилити захист підприємців, які постраждали від неправомірних дій правоохоронних органів.

Новації законопроекту:

  • Колективна відповідальність замінюється індивідуальною відповідальністю конкретного чиновника за порушення прав чи нанесення збитків підприємцям;
  • притягнення до відповідальності слідчого або прокурора незалежно від спливу терміну притягнення до дисциплінарної відповідальності;
  • гарантування державою постраждалій особі відшкодування збитків в разі кримінального порушення або дисциплінарного проступку з боку слідчого або прокурора;
  • у разі явних порушень з боку слідчого чи прокурора, потерпілий зможе оскаржити незаконні дії в суді;
  • у разі порушення строків досудового розслідування особа має право звернутися до суду  з вимогою про закриття кримінальної справи.

Процес притягнення до відповідальності нараховує 4 кроки:

  • скарга підприємця чи особи на дії чи бездіяльність слідчого або прокурора,
  • рішення суду про задоволення скарги (у ньому зазначається обов'язковість службового розслідування),
  • безпосередньо службове розслідування,
  •  матеріальне або дисциплінарне стягнення.

Нагадуємо, минулого року в рамках правопросвітницького проекту Міністерства юстиції "Я МАЮ ПРАВО!" був виділений окремий напрямок – захист підприємств від безпідставних обшуків з боку правоохоронців. У його рамках було розроблено та прийнято закон, який увів низку новацій, котрі унеможливили проведення так званих "масок-шоу".

Зокрема, було заборонено виносити рішення про обшуки та проводити самі обшуки без відеофіксації, вилучати оригінали документів та техніку, повторно відкривати вже закриті кримінальні провадження.

"З початку дії закону офіс Бізнес-омбудсмена отримав 109 скарг від бізнесу на дії правоохоронних органів. 60% – стосувалися порушень, які сталися до 7 грудня, тобто до набуття чинності закону. Більше того, до офісу надійшло лише 1 звернення щодо недотримання вимог закону #МаскиШоуСтоп. Решта стосувалася інших порушень, здійснених правоохоронцями", – поінформував очільник міністерства юстиції.

                  

Головне територіальне управління

юстиції у Закарпатській області

 

Про Захід