Цікавий хенд-мейд: як ужгородка Наталія Неймет каміння «оживляє» (Фото)

Опубліковано:

Дивлячись на вироби ужгородської художниці Наталії Неймет, навіть не віриться, що ця краса ще не так давно була звичайним каменем. Наталія опанувала незвичну техніку створення 3D-малюнку на камені – і тепер має чимало поціновувачів як у нашому краї, так і за його межами. Як перетворити камінь на сувенір, і чи важко "оживляти" каміння – майстриня розповіла "Про Заходу".

Наталія Неймет малюванню навчалася лише в дитинстві – всього рік ходила на гурток. Тоді своє хобі вона серйозно не сприймала, вивчилася на швачку і думати забула про мистецтво. А вже у дорослому віці, не так давно, зрозуміла, що її знову тягне до малювання, і вона хоче ним займатися. "Приблизно 5 років тому я почала малювати олівцем, виконувала портрети на замовлення. А десь 4 місяці тому вперше спробувала розмалювати фарбами камінець. Надихає мене творити у цьому виді мистецтва чудовий італійський художник Roberto Rizzo, він створює просто неймовірні 3D-малюнки!", – розповідає Наталія.

У нашої майстрині 3D-малюнки виходять, слід сказати, нічим не гірші, ніж у Roberto Rizzo. Процес роботи над "живим" камінцем починається з пошуку матеріалу, тобто тих же камінців. Їх вона шукає на берегах річок, але трапляється, що побачить десь при дорозі камінь, то теж його обов'язково підбере, якщо сподобається. Для розмальовування підходять не будь-які камінці – вони мають бути гладенькими, тоді на поверхні легше вимальовувати деталі. А це важливо, бо чим детальніше промальований малюнок, тим "живіше" він виглядатиме.

"Мені здається, що з камінцями важче працювати, тут треба не лише вміти малювати, а і бачити, як правильно підібрати камінець за формою, як розмістити малюнок так, що потім камінець справді виглядав, як живий. Навіть найти цікавий за формою камінець – це вже дуже захоплююче, я завжди фантазую, що би на ньому зобразити. Малюнок наношу акриловими фарбами, а зверху покриваю усе кількома шарами акрилового лаку. Зображення залишається дуже стійким, не змивається і не відколюється навіть, якщо камінець впаде", – ділиться секретами роботи Наталія.

Для неї малювання на камінні було спершу лише хобі, але одразу після того, як майстриня виклала фотографії своїх робіт у соцмережі, з'явилися перші замовлення. Услід за публікацією фотографії камінця із зображенням кицьки, люди почали розпитувати, чи змогла би Наталія так само намалювати на камінчиках їхніх хатніх улюбленців. Перше замовлення було саме таким: намалювати з фотографії котика замовниці. Наталія спробувала, в неї гарно вийшло, замовниця була дуже задоволена. Після того були й інші подібні прохання, та Наталії все ж подобається малювати щось не на замовлення, а для власного задоволення та настрою. Вона каже, що такий вид мистецтва цілком може бути не лише хобі, а й повноцінним заробітком, адже й зараз вона має замовлень куди більше, ніж вільного часу.

"Найчастіше мене просять намалювати котиків, песиків, сов, 3D-листочки. Купують і місцеві, і в Угорщину замовляють, а одна кицюня вже поїхала в Австрію. Просили вже мене і портрети на камінні намалювати, але я поки не наважуюся, можливо, згодом спробую. Взагалі планів є багато: хочу спробувати малювати на камінцях квіти, їжу, немовлят, а ще обов'язково Ужгородський замок, пішохідний міст та інші впізнавані об'єкти Ужгорода. Також дуже хочу навчитися малювати на білих тарілках та створювати 3D- зображення на одязі", – ділиться планами Наталія.

Її розмальовані камінці швидко стали популярним сувеніром. Після того, як майстриня розмальовує камінець, вона обов'язково його вкладає у гарну подарункову коробочку, тож виходить оригінальний подарунок, який сам по собі є просто каменем. "Я стараюся не завищувати ціну, аби й люди могли собі дозволити придбати мої сувеніри, і щоб я далі мала змогу малювати. Поки найдешевший камінець коштував у мене 150 гривень, а найдорожчий продала за 400. Ціна формується від кількох факторів: наскільки складною і детальною є робота, якої величини камінь і, відповідно, скільки на це пішло фарби", – розповідає майстриня. Хобі її упевнено переростає в успішну справу, яка користується популярністю і попитом. Тож, можливо, вже зовсім скоро туристи від нас везтимуть не лише магнітики, вино і бринзу, а ще й повні сумки майже живих камінців від Наталії Неймет.

 

Тетяна ЛІТЕРАТІ, "Про Захід"   

Про Захід