УжНУ представив свої здобутки і потенціал на Днях Ужгорода у Кошице

Опубліковано:

Минулого тижня у рамках уже традиційних Днів України у Словаччині пройшли Дні Ужгорода у Кошице. Цього року Ужгород та Кошице відзначають 25-річчя побратимства, тож із нагоди ювілею влада обласного центру Закарпаття постаралася якомога ширше презентувати місто з усім різноманіттям його потенціалу. У тому числі представити й можливості та переваги освітньої сфери. З цією метою на запрошення мерії Ужгорода до Кошице поїхала і команда працівників УжНУ.   

У місцевому Культурпарку, крім Ужгородського національного університету, розгорнули свої експозиції Ужгородська міська рада з презентацією туристично-інвестиційної привабливості міста, галерея “Ілько”, Закарпатська торгово-промислова палата, група енергетичних компаній "РЕНЕР", завод "Турбогаз", швейна фабрика "ПАРАДА", "Комінвестбанк", медична клініка "Діамед", винороб Віталій Муска та інші.

Ужгородський національний університет у Кошице представляли працівники відділу міжнародних зв'язків, факультету інформаційних технологій та Центру інновацій та розвитку.

Як наголосила керівник Центру Альона Юрчук, участь у Днях Ужгорода в Кошице стала можливою завдяки активізації співпраці між УжНУ та мерією Ужгорода.

– Восени минулого року ректор Володимир Смоланка і мер Ужгорода Богдан Андріїв підписали Меморандум про порозуміння та співпрацю між ДВНЗ “Ужгородський національний університет” та Ужгородською міською радою щодо виконання спільних проектів і програм розвитку. З того часу співпраця між університетом і мерією обласного центру значно активізувалася. Наша участь у нинішньому заході – ще одне цьому свідчення. Дуже приємно, що експозиція УжНУ викликала жвавий інтерес і жителів міста, і журналістів, і представників мерії Кошице, – констатувала Альона Юрчук.

Справді, багато гостей Культурпарку цікавилися університетом. Журналістів найбільше цікавила тема міжнародної співпраці УжНУ, особливо – участі у європейських програмах обміну та навчання іноземних (у тому числі словацьких) студентів у нашому університеті.

А виконувач обов'язків мера Кошице Мартін Петрушко був здивований тим фактом, що Ужгородський національний готує найрізноманітніших фахівців аж на 20 факультетах. На офіційній церемонії відкриття Днів Ужгорода в Кошице Мартін Петрушко окремо згадав УжНУ.

– Я вперше дізнався, що університет вашого міста має такий великий досвід і готує так багато фахівців різних спеціальностей. Нині я впевнений, що Кошице буде мостом співробітництва з українськими вишами через нашу співдружність з УжНУ, – заявив пан Петрушко.

Відзначимо, що особливе зацікавлення в.о. мера Кошице, як і журналістів та загалом більшості гостей заходу, викликала розробка молодих спеціалістів з робототехніки із факультету інформаційних технологій УжНУ. Мудрий робот, який менш ніж за хвилину вправно складає кубик Рубика, викликав справжній захват і дітей, і дорослих.

 – Ми вдячні Ужгородській міськраді за можливість представити мешканцям Кошице потенціал нашого університету. І втішені з того, що експозиція УжНУ – університету з європейським характером – зацікавила багатьох мешканців гарного європейського міста Кошице, –  підсумувала директор Центру інновацій та розвитку УжНУ Аьона Юрчук.

 

Ярослав Світлик

Ужгород-Кошице-Ужгород

Про Захід