На Закарпатті підготували туристичний велопутівник

Опубліковано:

В Ужгородському прес-клубі відбулася презентація туристичного путівника “твоя наступна подорож Закарпаттям”. Плануєте веломандрівку Закарпаттям? Але не знаєте, куди саме поїхати або з чого почати подорож? В цьому випадку наш путівник – те, що потрібно саме вам.

   У путівнику вміщено опис 8 різних за тривалістю та складністю велосипедних маршрутів, карти-схеми треків та графіки висот. Опис велоподорожей включає протяжність, орієнтовну тривалість, рекомендовану сезонність, а також огляд цікавинок уздовж маршрутів. Путівник також містить перелік дружніх до велосипедистів організацій, велозаходи, а також стислий  русинський  розмовник для мандрівників.

   Наталія Волошина, експерт громадської організації “Агентство сприяння сталому розвитку Карпатського регіону ФОРЗА”, розповіла про мету та передумови створення путівника. “Путівник створено в рамках словацького-українського проекту “Велосипеди без кордонів”, що тривав протягом 2016-2017 років, і був спрямований на покращення транскордонної співпраці у плануванні й впровадженні велосипедних маршрутів у Прешовському та Кошицькому регіонах Словаччини та Закарпатській області, – зазначила Наталія Волошина. – Путівник підготовлено за фінансової підтримки Королівства Норвегії та Уряду Словацької Республіки в рамках фінансової програми технічної допомоги Норвезьких грантів, пріоритету транскордонне співробітництво Словаччини. Всього до проекту було залучено 7 партнерських організацій, зокрема, Асоціація велосипедистів Києва. Крім путівника у рамках проекту були проведені тренінги з планування веломаршрутів, своїм досвідом ділилися словацькі партнери. Розповідали, як планувати веломаршрути, як їх маркувати відповідно із євростандартами”.

   Сергій Степчук – автор велопутівника, краєзнавець, автор декількох гідів по регіону,  активний турист розповів, як сам починав велосипедні подорожі. “У  1997 році я придбав свій перший велосипед, перша поїздка була із Собранецької на Шахту і далі на дачі. Потім був маршрут до Невицького. З цього простого маршруту, тривалістю 2 години я і розпочинаю путівничок, – каже Сергій Степчук.– Загалом у виданні вміщено 8 маршрутів різної складності та протяжності: від найпростішого до найскладнішого”. Оформлення путівника Сергій Степчук виконав сам, крім фото, тут ілюстрації, карти, інфографіки.

Як розповів автор, він намагався уникати дат, а подавати більше корисної інформації про території, через які проходять веломаршрути. Також у велопутівнику вміщено розділ корисних порад: що взяти у дорогу, як добратися на Закарпаття, як орієнтуватися у місцевому часі, який характер у закарпатців, їхні діалекти тощо. Крім того Сергій дає поради, як уникнути викрадення велосипедів.

Кожен із запропонованих маршрутів Сергій Степчук проїхав сам не один раз.  У путівнику детально описані веломандрівки під назвами: “Околицями Унгвару”, “Старою штрикою”, “По Верховині”, “По виноробному Закарпаттю”, “Боржавськими полонинами”, “На Синевирське озеро”, “По гірському пасму пікуя” та “По Свидовецькому хребту”.

У путівнику вміщено також перелік дружніх до велосипедистів організації, а також короткий русинсько-український жартівливий словник для веломандрівників. Путівник не продається, його роздаватимуть через велоорганізації, туристичні центри, всім, кому видання може стати у нагоді. Незабаром путівник викладуть в мережу інтернет в електронному форматі.

     Ужгородському прес-клубі

   

Про Захід