Сучасний автобус «Електрон» протестував ужгородські маршрути (фото)

Опубліковано:

Вчора до Ужгорода в рамках експерименту приїхав зі Львова сучасний автобус “Електрон”, який за два дні має протестувати кілька автобусних маршрутів. В залежності від того, чи сподобається автобус жителям, та чи проїде ужгородськими вулицями, міська влада в подальшому вирішуватиме: закуповувати такий транспорт для використання в Ужгороді, чи ні.

Побачити “Електрон” вчора можна було на маршруті № 14. Виїхати з вулиці Легоцького автобус мав об 11.00, але через складні погодні умови не зміг вчасно дістатися Ужгорода, тож ознайомлення почали пізніше. Загалом вчорашнє тестування минуло добре. Складнощі виникли лише в кінці маршруту – на вулиці Корятовича, особливо ж біля колишньої “Червоної ружі”, де по обидва боки вулиці стояли щільно припарковані автомобілі. Водій “Електрона” загалом зауважив, що проїхати автобус може будь-де, він дуже гарно маневрує, і тут теж у майбутньому проблем не буде, якщо грамотно поставити дорожні знаки і слідкувати, аби водії дотримувалися правил.

Сьогодні тестування продовжили на ще одному непростому маршруті – № 21. З вулиці Легоцького “Електрон” виїхав об 11.00. Оскільки сьогодні – неділя і жвавий “базарний” день, то салон автобусу, який вміщує 100 пасажирів, дуже швидко наповнився людьми. Пасажири не могли надивуватися комфорту нового автобуса, а ще більше тому, що проїзд на ньому зробили абсолютно безкоштовним. “Но, аби такі їздили, так другоє діло!”, – казали одні. “А, та він ніколи не проїде коло базара, бо там ужас ся творить!”, – казали інші. Керівник міського управління транспорту Петро Бобик, котрий допомагав немісцевому водієві зорієнтуватися на маршруті, на такі зауваження лише посміхався, мовляв, нам вчора казали: ви нізащо не проїдете по Корятовича, а ми проїхали, тому і тут проїдемо, ось побачите.

Автобус справді виявився дуже маневреним, легко долав навіть круті повороти. Його м'який хід хвалили усі, без винятку, пасажири, казали, що у “Богданах” на наших дорогах дуже трясе, тоді як тут ями не відчуваються зовсім. Подобалася людям і зручність входу, адже низька підлога дозволяє легко увійти людям похилого віку, мамам з дитячими візками та інвалідам на візках. Загалом “Електрон” розрахований на 30 сидячих місць, 60 – стоячих, та одне – для інвалідів на візках. Довелося сьогодні навіть бачити, як ужгородці фотографувалися в автобусі. А вираз обличчя людей на зупинках і передати важко, вони так дивувалися, наче перед ними зупинився не автобус, а зореліт.

Труднощі в “Електрона” на маршруті № 21 трапилися лише під час розвороту на кінцевій зупинці “Речовий ринок” (для цього довелося домовлятися з власниками приватної парковки, адже іншого підходящого місця там просто не було), і на зворотному шляху, коли потрібно було забрати пасажирів на дуже забитій автомобілями дорозі біля входу на ринок. Також не зміг “Електрон” проїхати під залізничним мостом, тож на зворотному шляху довелося їхати через вулицю Верещагіна і ринок “Нива”.

До слова, сьогодні це не останній тест “Електрона” ужгородськими шляхами. Оскільки містяни у соцмережах найбільше сумнівалися у можливості цього автобуса подолати маршрут № “8”, у міській раді вирішили випробувати “Електрон” і на підйомі на так званий ужгородський “БАМ”. Поки міська влада не готова назвати точну дату закупівлі нових автобусів і їхню кількість. Але попередньо її представники результатами тестування задоволені.      

“Про Захід”

Про Захід