В Ужгороді знову лунатимуть Бетховенські сонати

Опубліковано:





Недавно ми стали свідками початку нового масштабного проекту солістки Закарпатської обласної філармонії, заслуженої артистки України Етелли Чуприк. Він вражає не лише задумом, а й часовими рамками: впродовж 9 місяців піаністка планує зіграти на нашій сцені всі 32 сонати Людвіга ван Бетховена. Цікаво, що автор ніколи не мислив ці твори як єдиний цикл, однак вони є свідками всієї творчої еволюції майстра: від юнацького запалу і спроб “штурмувати небеса” (вислів Бетховена) до глибоких філософських роздумів і ореолу загадковості, якими оповита пізня творчість композитора.

Унікальність бетховенських сонат полягає в тому, що деякі з них близькі до симфонії, інші до фантазії чи концерту без оркестру. Водночас для Бетховена цей жанр був глибоко особистим, інтимним, і автор неохоче виконував свої сонати в публічних концертах. Зате їх знають, грають і люблять в усіх країнах світу. А оволодіння всім циклом бетховенської сонатної фортепіанної творчості – заповітна мрія кожного серйозного піаніста. І лише окремі виконавці долають цю вершину.

Отже, 10 листопада солістка Закарпатської обласної філармонії, заслужена артистка України Етелла ЧУПРИК запрошує на другий вечір із циклу “32 СОНАТИ ЛЮДВІГА ВАН БЕТХОВЕНА”.

У програмі:
Соната № 2, ля мажор (написана в 1796 році, із циклу трьох сонат, присвячених Йозефу Гайдну);
Соната №17, ре мінор (її ще називають “Буря”, створена Людвігом ванн Бетховеном у 1802 році, який став переломним у долі композитора. Саме тоді, у період найглибшого відчаю і скорботи, викликаних прогресуючою хворобою слуху, Бетховен написав свій знаменитий заповіт);
Соната №18, мі-бемоль мажор (також 1802 р.);
Соната №24, фа-дієз мажор (аписана в 1809 році, присвячена графині Терезі фон Брунсвік).
Початок концерту о 18.30. Ведуча – Катерина КЕРЕЧАНИН.

…Коли Бетховен прагнув до здійснення особливо величних задумів, коли могутні виразні можливості оркестру виявлялися йому особливо необхідними – він бував схильний характеризувати фортепіано як “недосконалий інструмент”. Проте, гаряча любов до фортепіано пройшла крізь усе життя композитора. Воно було справді кращим другом Бетховена-композитора, бо не лише допомагало маестро висловити його думки, а й збуджувало творчість, надихало на здійснення великих задумів. Відкриваймо безмежний світ музичного генія разом із Етеллою Чуприк!

Таїсія Грись
 

 


Про Захід