7 страв, які готують закарпатці на природі

Опубліковано:

Уявивши ліс, берег річки, вогнище, почувши слово “відпочинок”, багато з нас одразу бачать триногу з казаном бограчу і запечений шашлик. Однак цей матеріал – про зовсім інші страви.

Прозахід вирішив розповісти про 7 популярних страв, які готують закарпатці на пікніках. І ми навмисне оминемо печену картоплю і шашлик, та й про бограч ми вже писали. Закарпатські кулінари-аматори радо ділять своїми рецептами, дуже часто згадуючи про смажені шпікачки, купати, солонину і токан з бринзою на відкритому вогні. А ще розповідають і про більш екзотичні страви.

Уха з карпатської риби з горілкою і вугіллям

На свіжому повітрі смакує просто неймовірно. І приготувати її зовсім нескладно. У цьому нас переконав знаний рибалка Остап Палінчак.  ” Найкраще буде складна уха (з кількох видів риб). Умовно казан 5л. Для першого етапу добре підійдуть мілкі види риб (окунь, йорж, дунайський окунь, ротан). Також підійдуть голови великої риби очищені від очей і зябрів, з цього робимо перший бульйон. Треба мати дрібний друшлак або марлю, щоб часточки мілкої риби не потрапляли у бульйон. Варити десь 40хв. Збирати піну. Потім додаєм картоплю 0,5 кг (ця картопля має розваритись). За 15-20хв додаємо моркву кубиками і жменю перловки. Додати головку часника і цибулю не чищені!!!

Потім майже все, що знайдеться з овочів (кольрабі, селера, броколі, цвітна капуста, зелений горошок, ще 0,5 кг картоплі). Варимо десь 20 хв. Тепер основна риба. Короп, карась, щука, судак, сом. Бажано, щоб більше 0,5 кг. Як на мене, найкраще судак, щука. Тут є два підходи: закинути рибу в бульйон і проварити 15хв, потім витягнути і обібрати м’ясо, або порізати рибу на стейки і в бульйон. Варити 20 хв. У цей час додаємо сіль, перець, лавровий лист, хмелі-сунелі, гострий перець для пікантності. По рибацькій традиції в кінці додаємо 50г горілки і тушимо в бульйон вуглину з багаття.  Виймаємо часник з цибулею, додаємо зелень, накриваємо кришкою і на 5 хв відкладаємо, аби настоялось” – поділився секретним рецептом пан Остап.

Лаваш з сиром чи лечо

“Лаваш із сиром, помідорами й зеленню. Запікати його краще у такій решітці, що затискається. У ній так само можна і стегенця курячі замариновані смачно запекти, і фарш, закручений в бекон. А ще можна із собою взяти в пластикову пляшку яйця вже

розбиті і на вогні лечо зготувати, ммм))” – ділиться рецептами закарпатка Тетяна Клим-Кашуба.

До слова, лаваш із сирною начинкою і зеленню можна спокійнісінько робити із популярних закарпатських сортів сиру. Сир кришимо. Додаємо подрібнену зелень і аби страва вийшла соковитою – можемо додати трохи вершкового масла.

Скумбрія по-закарпатськи

Особливий смак морській смакоті додає закарпатське цілюще повітря.  “Скумбрія на природі – це щось нове, зазвичай всі звикли, що на природі має бути шашлик та картопля. Цього рецепту приготування скумбрії навчив мене мій чоловік. Для приготування риби нам потрібно: скумбрія розморожена, випотрошена зі спини, вимита (хребет та голову залишаємо). Лимон (для поливання та викладання лимонної подушки), решітка для гриля.

На дві порції потрібно 3 лимона, 2 скумбрії. 1 лимон ріжемо тоненькими кільцями та викладаємо на решітку, згори кладемо скумбрію та закриваємо решітку якщо це можливо. Кладемо на мангал коли вугілля вже тліє  і по 7-10хв печемо з кожного боку. Риба в середині має бути біла. Далі знімаємо і даємо 5 хв полежати рибі на решітці(так вона потім краще знімається). Далі розрізаємо лимон навпіл та поливаємо вже приготовану скумбрію соком. Виходить дуже ніжно, ароматно та смачно, і не потрібно додаткових спецій чи солі. Під час їжі теж збризкуємо лимонним соком. Смачного!” – поділилася своїм рецептом ужгородка Олександра Новікова.

Овочі на шампурах

Кабачки, баклажани, болгарський перець, і навіть гриби чи томати. Запікають закарпатці чи не усі сезонні овочі. І навіть варіантів приготування картоплі є десятки: і в вугіллі, і в фользі, на тарілці чи металевому листі, що імітує шпор.

Дуже смакують закарпатцям запечені шампіньйони. “Їх попередньо треба помити і обсушити. Далі нанизуєте їх на шампурі разом з помідоркою та баклажаном. Вже як готові, солите і посипаєте улюбленими приправами (я даю прованські трави). Інший варіант: ніжку від шапочки відділяєте. Шапочки на сіточці-гриль печете на вогнищі. Як готові, шапочку наповнюєте начинкою – зелень зі сметаною/майонезом і твердим тертим сиром” – ділиться ужгородка Анастасія Галас.

“Любимо запікати овочі на шампурах. Будь які сезонні овочі ріжемо кружечками 1-2см, солимо, приправляємо спеціями і на шампур. А картоплю найчастіше печемо у фользі – кожну картоплину розрізаю навпіл, солю-перчу, в середину колечко цибульки, шматочок сала, загортають у фольгу. Така картопля виходить дуже м’якенька і ароматна, і чиста))” – розповіла Ольга Кий. А Софія Печко навіть поділилася світлиною свого овочевого кулінарного дива.

Люля-кебаб, шпікачки, парки

І багато іншого м’яса і м’ясних продуктів, яких вдосталь на магазинах і ринках.

“Жирний фарш, цибуля, спеції, молоко, відбити разів 40, і наліпити на шампур” – ділиться простим рецептом приготування азіатської страви ужгородка Ірина Дердяй.

Особливістю приготування люля-кебаб є тривале вимішування м’ясного фаршу. Фарш потрібно ретельно перемішувати для того, щоб зі шматочків м’яса виділився білок і фарш став в’язким та щільним. У такому вигляді він міцно сидить на шампурах і не розвалюється. Спеції додаються в обмеженій кількості, найчастіше обмежуються сіллю та чорним перцем.

Ще одна популярна страва – плов. Її на природі готує Ксенія Микулич. “Ставлю казан на вогонь і добре розігріваю. Наливаю олію і сиплю м’ясо (свинину); 10хв обсмажую і додаю нарізану цибульку, морквинку, ще підсмажую. Додаю спецій за смаком (сіль, суміш перців, трохи карі) і упаковку родзинок. Перемішую і зверху засипаю промитим рисом, додаю води на 2 пальці вище рівня рису. Закриваю фольгою чи кришкою і 20 хв не перемішуючи варимо на тихенькому вогні) після відкриваємо, перемішуємо і добавляємо при бажанні зелені (петрушка, укроп ). Якщо води трохи ще залишилось,  то просто ще трохи потушкувати на вогні з відкритою кришкою” – ділиться секретом ужгородка.

Димлама: казан з апельсином

“Димлами є багато рецептів, як у кожної народної страви, але ми її готуємо так, як навчив один знайомий. Він родом звідкись з-за Уралу. Потрібен досить великий казанок

Всі інгредієнти кладуться цілими, а якщо великі (наприклад капусту не вдалося знайти маленьку) то ріжеться на досить великі шматки. Далі на дно вистилаємо тонкі шматки сала. Потім свинина порізана великими шматками. Все інше просто закидуємо. Картопля, капуста, кабачки порізані великими шматками, морква, цибуля, один-два апельсини. Цілий нечищений часник – дві-три головки. Можна ще декілька курячих гомілок. Хто любить, можна баклажани порізати. Всі інгредієнти мають бути приблизно одного розміру, десь з апельсин. Потім казанок щільно накривають капустяним листям, щоб рідина не випаровувалася. Далі казанок кладуть на вугілля і залишають томитися 3 години. Завдяки тому, що великі шматки, повільний жар і відсутність випаровування – виходить божественна страва. Всі смаки змішуються. Юшка там така смачна, що заради її смаку варто спробувати цю страву” – розповіла ужгородка Руслана Шомоді.

Фірмова страва від автора: хліб із солониною

Можна довго обговорювати рецепти, маринувати шашлики, чистити овочі, розповідати байки, але давайте будемо чесними: найбільше закарпатцям смакує свіжий хліб, на який викладають щойно підпечені на палиці чи шампурі шматочки ароматної солонини. І це чи не перша страва, яка готується найшвидше.

Літній сезон пікніків уже в розпалі, не втрачайте можливість прекрасно відпочити у своїх рідних Карпатах.

Підготувала Вікторія Жуйко, спеціально для “Про Заходу”

Про Захід