Ужгородці збирають підписи, аби врятувати міські озера

Опубліковано:

Сьогодні до 16 години кожен небайдужий може прийти на Театральну і підписати петицію, мета якої привернути увагу до проблеми озер Ужгорода.

Намет волонтерів розташований на площі біля перил. Збір підписів організувала ГО “Кірпічка”. У петиції йдеться про важливість збереження озер, виділення коштів на очищення їх дна, виготовлення паспортів водних об'єктів.

Увесь текст петиції можна прочитати тут:

Шановний Богдане Євстафійовичу!

За останні десятиріччя в Ужгороді, порівняно з кліматичною нормою, суттєво зросла кількість днів з температурами 30,1–35,0°С. Також зросла не тільки кількість окремих спекотних днів, але й чітко простежується зростання кількості випадків хвиль тепла, коли максимальні добові температури повітря понад 5 днів підряд перевищують середні максимальні температури на 5 °С. При цьому в останні 10 років спостерігається помітне зниження рівня води у річці Уж та стоячих водоймах міста, які живляться ґрунтовими та дощовими водами, частина з яких за цей час заболотилась й припинила своє існування. Помітною є і зміна режиму зволоження у всьому регіоні: літні опади зменшились на 10%, а осінні зросли на 20%. Ґрунтові води впали на 2,5 м, що також призводить до обміління водойм міста.

Зокрема озеро, яке знаходиться у центрі парку “Перемоги”. За минулі роки рівень води у озері впав приблизно на 2 м. Тим не менше, саме ця водойма є основною принадою для багатьох мешканців протягом усього року. Сюди приходять тисячі громадян, проводити своє дозвілля. Взимку тут облаштовують ковзанку, діти катаються на санках, влітку купаються, засмагають на сонці. Озеро постійно приваблює сюди рибалок-любителів: і традиційних, і рибалок-підводників. Цього року силами ужгородців озеро знов було зариблено мальком коропа, білого амура, карасів та ін. Озеро приваблює до себе не лише любителів активного відпочинку та риболовлі. Сюди приходять батьки з дітьми, щоб поспостерігати за водоплавними птахами, які впродовж багатьох років тут живуть й виводять пташенят.

Збереження цієї водойми й недопущення її обміління та заболочення є важливим завданням для міста. Створення таких “блакитних” зон у містах поряд із “зеленими” зонами – є важливими заходами з адаптації до змін клімату. Відомо, що через великі площі асфальтового покриття, а також наявність безкраїх поверхонь дахів у містах, температура атмосферного повітря завжди на 3-5 0С є вищою, ніж за межами міст. Це стає причиною “перегріву” міського середовища й призводить до погіршення стану здоров'я вразливих груп населення та до кілька хвилинних стихій з руйнівними наслідками: шквалів, буревіїв та вітровалів безпосередньо у житлових кварталах міста. “Блакитні” зони міста – річка та ставки й озера – суттєво пом'якшують кліматичну ситуацію, роблять мікроклімат міста більш м'яким і здоровим, відіграють роль “природних острівців прохолоди” у спекотні дні.

Ми – мешканці міста Ужгорода – з нетерпіння очікуємо закінчення строку оренди земельної ділянки розміром 6 гектарів на території парку “Перемоги”, що на вул. Заньковецької у грудні 2017 року. З нетерпіння очікуємо закріплення за цією територією разом з двома іншими суміжними земельними ділянками статусу зеленої зони загального користування, з функціональним призначенням “парк” на 8,5 гектарах міської землі.

Одночасно ми просимо звернути особливу увагу на озеро, яке є центральним і найпривабливішим об'єктом у парку. Озеро потребує повного очищення для від сміття та мулу. Також ужгородська міська влада повинна звернутись до БУВРу р. Тиса з питанням виготовлення паспорту водного об'єкту, й розробити та впровадити пілотний проект, метою якого буде спрямування зливових вод з довколишньої території у цю водойму. Таким чином з'явиться ще одне джерело постійного наповнення його водою.

Тому просимо:

1)         Надати території парку “Перемоги” у межах 8,5 га статусу зеленої зони загального користування з функціональним призначенням “парк”;

2)         Переглянути чинну містобудівну документацію міста в частині збереження до рівня показників генерального плану міста в редакції 2004 року зелених зон міста;

3)         Замовити в Басейновому управлінні водних ресурсів річки Тиса виготовлення паспортів водних об'єктів: озеро у парку “Перемога”; Чорне озеро (вул. Еньківська); Радванський кар'єр;

4)         Виділити кошти з бюджету міста для очищення дна озера у парку “Перемоги”, що на вул. Заньковецькій у 2018 році, а для Чорного озера (вул. Еньківська) у 2019 році;

5)         Виділити кошти з бюджету міста у 2018-2020 роках на благоустрій рекреаційних зон довкола міських водойм;

6)         Врахувати під час розробки Стратегії соціально-економічного розвитку міста вимоги з адаптації до змін клімату;

7)         Замовити розробку з впровадження пілотного проекту із переспрямування зливових дощових вод до відкритих водойм, зокрема у кварталі парку “Перемога”. 

Про Захід