У Нижньому Селищі вчилися кооперації задля збереження традицій господарювання у Карпатах (Фото)

Опубліковано:

18-19 листопада 2016 року село с. Нижнє Селище на Хустщині Закарпатської області відвідали представники громад Косівщини, Тисмениччини з Прикарпаття та закарпатської Берегівщини, які цікавляться позитивним досвідом діяльності сільськогосподарських кооперативів, а також започаткування ініціатив кооперації в енергетичній сфері. Відвідини відбулись у рамках навчального візиту на тему "Активізація громади та кооперативний рух".

Протягом двох днів навчального візиту його учасники змогли ознайомитись з майже усіма родзинками Н. Селища та місцевим продуктом, який виробляється саме тут: Селиською сироварнею, ГО "Селиський добробут", ГО "Молоток", які працюють не тільки з проектами, спрямованими на розвиток інфраструктури села, але й на інституційний розвиток громади. Адже тут вирує спортивне та культурне життя не менш активно, ніж в Ужгороді. Саме тут існує чудовий дитячий театр "Чіга-Біга", група з фаєр-шоу "Fire Village", фестиваль "Селиська співанка", дитячий фестиваль "Птах", відомий у європі гурт "Селиські Гудаки" кубки з волейболу та інші невеликі, тому менш відомі, культурні ініціативи.

Однак найціннішим досвідом є досвід кооперації задля збереження традицій господарювання у Карпатах та виробництва якісного місцевого продукту харчування. Це продемонстрував учасникам навчального візиту СОК "Селиський маєток". Цей сільськогосподарський обслуговуючий кооператив об'єднує кілька десятків сімей, які вже сьогодні змогли відродити вівчарню, де вирощують овець, корів та свиней, виготовляють овечий сир, соки, створюють нові виробничі потужності та будують спільні підвали для зберігання овечих сирів.

Ще одним перспективним напрямком у своїй роботі члени кооперативу бачать діяльність в сфері відновлювальної енергетики. Вже сьогодні кооператив придбав установку для подріблення деревних відходів та відходів, які утворюються в результаті обрізки садів. Це дозволить дитячому садочку та школі Нижнього Селища повністю перейти на опалення біомасою в піролізних котлах. Також в найближчій перспективі роботи кооперативу є будівництво біогазової установки для виробництва біометану та органічних добрив на базі відходів з вівчарні, а також встановлення СЕС для генерації електроенергії.

Навчальний візит був організований РМЕО "ЕКОСФЕРА" (м. Ужгород) та СОК "Селиський маєток" (с. Нижнє Селище).

Про Захід