Традиції: На Другу Пречисту просять діток, вроди та заміжжя

Опубліковано:

21-го вересня, християни східного обряду празникують велике і шановане святе Різдва Пресвятої Богородиці. Як зрозуміло з назви свята у цей день народилася Діва Марія, яку було обрано стати матір'ю Ісуса Христа.

У нараді цей день ще називають Друга Пречиста. До речі, є ще й назва "осенина", оскільки після другої пречистої остаточно наступала осінь.

Це свято тісно пов'язане з дітонародженням. Жінок вшановували як тих, хто продовжує рід. А от жінки, які з якихось причин не могли народити, у цей день молилися до Божої Матері про допомогу в цьому питанні. А також одразу ж після святкової літургії робили обіди, на які запрошували бідних та вбогих, аби ті помолилися за них Діві Марії.

До речі, вірили, що в особливу силу молитви жінки, яка хоче дітей. Мовляв, якщо на Другу Пречисту молитися за щастя та здоров'я майбутніх діток, то молитва є дуже помічною.

Як зафіксував дослідник Олекса Воропай у книзі "Звичаї нашого народу. Осінь" В цей час в Україні, звичайно, йдуть дощі, а тому й кажуть: "Друга Пречиста дощем поливає!"

Також українці вважали, що на Другу Пречисту припадає і останній термін заготівлі чарівного зілля. Вважалося, що зібрані між Першою і Другою Пречистими приворотні трави мали особливу властивість привертати хлопця до дівчини (чоловіка до жінки) і навпаки. Тим-то й були зумовлені останні походи по калину й барвінок. Проте дітям забороняли ходити польовими та лісовими дорогами, бо "там вужі сушаться".

На Другу Пречисту вже приходив час слати сватів до дівчат. Тому побутувало прислів'я: "Прийшла Пречиста – принесла старостів нечиста". Існувала цікава традиція для вже одружених нещодавно молодят. На свято до них у гості приходили рідні і по суті молода пара мала відзвітувати про своє шлюбне життя. До речі, молоді також ходили в гості до батьків молодої разом з свекром i свекрухою для налаштування добрих стосунків мiж невісткою та батьками чоловіка і мiж родинами сватів.

Існувала цікава прикмета для жіноцтва, яке дбало про свою зовнішність. Якщо в Другу Пречисту жінка умиється на сході сонця, то збереже вроду до самої старості. А от якщо те саме робить ще й неодружена дівчина, то бути їй в цьому році висватаною. Але для цього потрібно піти на річку і вмитися саме річковою водою.

Пасічники до цього дня мали обов'язково утеплити вулики на зиму, а ті, хто мав овець закінчували їх стригти в другий раз.

Під цю пору зазвичай холоднішає, дні стають похмурими, йдуть дощі. До Другої Пречистої годилося повністю викопати картоплю і засіяти землю житом.

Народні прикмети:

Прийшла Перша Пречиста – одягла природа намисто, прийшла Друга Пречиста – взяла комара нечиста, прийшла Третя Пречиста – стала діброва безлиста.

Прийшла Пречиста – на дереві чисто, а прийде Покрова – на дереві голо.

Прийшла Пречиста – на дереві чисто, а прийде Покрова – на дереві голо.

Пречиста – картопля чиста.

Перша Пречиста жито засіває, а друга – дощем поливає.

Якщо в це свято ясний день – така ж погода буде до кінця жовтня.

Якщо вранці небо ясне, чисте і видно зірки – чекай швидких холодів, але без дощів.

Якщо в цей день туман – почнуться дощі.

Якщо в день Різдва Пресвятої Богородиці йде дощ, то він може тривати ще 40 днів, а зима буде дуже рання.

Якщо вранці 21 вересня на траві роса – то рівно через місяць на землі буде іній.

"Про Захід"

Про Захід