На Закарпатті найвищий показник самогубств серед молоді і людей після 60-ти років

Опубліковано:

Сьогодні, 8-го вересня, в Ужгороді на передодні Всесвітнього дня запобігання самогубствам розповіли про ситуацію щодо цієї проблеми в Закарпатті та як допомогти людям, які опинилися у складній ситуації.

Магдалина Кузьмик, головний обласний позаштатний психотерапевт Департаменту охорони здоров'я Закарпатської ОДА: "Протягом всієї історії людства відношення до суїцидів сильно змінювалося.

Сьогодні світова статистика свідчить: кожну хвилину є спроба завершити життя самогубством. За рік є близько 100 тисяч завершених, зафіксованих суїцидів. Але є ще й інша статистика: поруч одного завершеного суїциду є ще сто спроб, які замасковані під нещасні випадки чи щось подібне.

До 1960-го року суїцид не був таким "молодим", як зараз. У людей віком від 14-20 років відсоток був дуже невеликий, а зараз відсоток "молодих" суїцидів надзвичайно високий.

Крім того, маємо й суто нові явища: у поліцейських є таке слово, як "автоцид" – транспортний засіб стає засобом для закінчення життя. Наркотики і алкоголь є теж засобами, аби повільно, опосередковано закінчити своє життя. 

Соціальний фактор має надзвичайне значення у цій проблемі, майже немає суїцидів під час війни, але як тільки починається стагнація, збільшується кількість суїцидів.

Також є аспекти цієї проблеми пов'язані з військовослужбовцями, які повернулися з війни. Наприклад, за час війни в Афганістані загинуло 10 тисяч військовослужбовців, а після повернення 5 тисяч військових закінчили життя самогубством", – відзначила психотерапевт. Також Магдалина Кузьмик відзначила, що далеко не всі самогубці залишають посмертні записки –  показник 1 до 6. Сказати, що великий відсотків самогубців серед психічнохворих людей теж неможна. Близько 60% випадків – це сімейно-особистісні аспекти, 40% – втрата близької людини, 14 – робота, безробіття тощо і тільки 4% – повністю безробіття, матеріальні умови. Найвищий потенціал до самогубств свого часу був у Берліні, достатньо високий потенціал у Данії. Найнижчий показник був у Єгипті.

На Закарпатті, на щастя, невелика статистика самогубств – у 2014-му році у зв'язку з ситуацією в державі показник був трохи більшим – 168, у 2015-му році – 158. Однак великим є показник самогубств серед молоді, а також серед людей після 60 років, які почувають себе непотрібними.

Варто зауважити, що за 6 тижнів до самогубства, у людини-суїцидента змінюється поведінка: вона занурюється у свої особистісні переживання. І вчасно побачивши такі зміни, можна людині допомогти. Загалом у цій проблемі дуже важливим є саме запобігання.

В Ужгороді невдовзі відкриється кризовий Центр, в який зможуть звернутися всі кому потрібні.

"Про Захід"

 

Про Захід