«Закарпаттяобленерго» втілює масштабний проект з економії електроенергії

Опубліковано:

Економія електроенергії, контроль за використанням та попередження крадіжок -ПАТ "Закарпаттяобленерго" втілює масштабний проект по всій області,  який уже оцінили тисячі краян.

Не лише боротьба з крадіжками та втратами в електромережах, а й сприяння економному використанню електричної енергії з огляду на підвищення її вартості – саме таким принципом керується ПАТ "Закарпаттяобленерго", втілюючи масштабний проект з технічного переоснащення приладів обліку в багатоповерхівках. Жителі більше 120 багатоквартирних будинків по всій області вже підраховують зекономлені гроші. Дирекція товариства заявляє, що проект триватиме й надалі й запрошує керівників ОСББ та ЖРЕРів долучатися до його втілення.  

Четвертий рік поспіль ПАТ "Закарпаттяобленерго" поступово, але планомірно займається роботою з оновлення кабелів живлення та переоснащення системи обліку в багатоквартирних будинках. Як розповідає заступник технічного директора ПАТ "Закарпаттяобленерго" Євген Білей, у кожному будинку спеціалісти товариства здійснюють реконструкцію загальнобудинкової щитової, внутрішньобудинкових мереж (окрім тих, що безпосередньо в квартирах мешканців), замінюють старі прилади обліку на нові, встановлюють їх у спеціальних шафах. Люди мають доступ і до показів приладів обліку (бачать їх через спеціальні прозорі віконечка), і до автоматів облікових вимикачів, але позбавлені можливості втручатися в роботу приладів обліку. Доступ до щитової має тільки голова ОСББ, директор ЖРЕРу та диспетчер району електромереж. 

Втілюючи проект у життя, ПАТ "Закарпаттяобленерго" переслідує кілька цілей. Основні –попередження втрат у мережах, боротьба з крадіжками, забезпечення невтручання в облік електричної енергії. Таким чином товариство популяризує й заходи зі збереження електроенергії, і їх уже позитивно оцінюють самі споживачі. Розповідає перший заступник генерального директора-директор з енергозбуту ПАТ "Закарпаттяобленерго" Артем Мартинюк: "Як відомо, в Україні проходить поетапне підвищення вартості електричної енергії, згідно з яким до березня 2017 року в державі повинні бути встановлені ціни, що відповідають собівартості вироблення електроенергії. Це означає, що, приміром, тариф на технічні цілі (освітлення під'їздів, роботу ліфтів, насосів) зросте з 30 копійок за кіловат до 1,68 грн в кінцевому випадку. Тобто, майже в 5 разів. Щоб люди не відчули навантаження, слід втілювати енергоощадні заходи. Ми це зараз і робимо. Попереджаючи можливі неплатежі, йдемо шляхом зменшення втрат у мережах,  попередження несанкціонованого втручання, а також популяризуємо ідею економії. Відповідно, просимо керівників ОСББ, директорів ЖРЕРів долучатися, зі свого боку також реконструювати мережі, ставити датчики руху на освітлення східців, під'їздів тощо – все це в підсумку дає суттєве зменшення сум у рахунках".   

Економія більше ніж утричі – такі вражаючі результати запровадження енергоощадних заходів уже відчувають споживачі. Тетяна Новікова, голова ОСББ "Єдині" (будинок № 9 по вул. Заньковецької в Ужгороді) розповідає, що наразі в багатоповерхівці завершується проект реконструкції мереж та систем обліку від обленерго і вкупі зі ще одним проектом від ПРООН, завдяки якому встановлені в коридорах датчики руху та енергозберігаючі лампи, виходить  вражаюча економія. "Порівняйте: якщо в грудні минулого року за освітлення коридорів та під'їздів ми платили в середньому 700 грн в місяць, то завдяки вжитим заходам із січня платимо в середньому 150 грн! Для ОСББ це важлива економія, бо надходження взагалі незначні, тож ми намагаємося кожну копійку економити", – розповідає голова ОСББ.

Загалом, зі слів пані Новікової, співпраця з ПАТ "Закарпаттяобленерго" над проектом з реконструкції дала кілька важливих плюсів. "Крім зменшення втрат, оновлення усіх мереж, приведення до ладу коридорів (тепер у них не висять "гірлянди" з проводів, кабелі вкладені в спеціальні акуратні короба), ми ще й виявили неплатників, які були під'єднані або до коридорного світла, або до сусідів", – розказує голова ОСББ. 

Чимало мешканців будинку, в якому, до речі, немає газопостачання, погодилися на пропозицію обленерго і встановити двозонний приладі обліку – завдяки цьому зараз мають додаткову економію. "Проекти ПРООН та ПАТ "Закарпаттяобленерго" дали нам ще й шанс відновити роботу ліфта, який не працює понад 20 років. Уявіть собі, люди літнього віку, матусі з дітками мусять по кілька разів на день підніматися на 7, 8, 9 поверхи, нести важкі сумки тощо. Братися ж за відновлення роботи ліфта ми не могли, оскільки в аварійному стані перебувала щитова, проводка в підвалі будинку, і через це нам просто не давали технічних умов на запуск ліфта. Зараз завдяки реконструкції та економії, можемо думати і над відновленням його роботи", – розповідає Т. Новікова.

Приклад ужгородського ОСББ "Єдині" слід ставити в приклад всій області, вважають в ПАТ "Закарпаттяобленерго". Це об'єднання – одне з небагатьох, де активно втілюють проекти з енергозбереження й ефективно використовують отримані в результаті таких заходів кошти. "За законодавством, внутрішньобудинкові мережі не відносяться до сфери відповідальності обленерго, ми відповідаємо тільки за кабелі живлення до об'єкта архітектури, – пояснює А. Мартинюк. – Тому за спільне використання мереж, тобто за транспортування електроенергії  кабелями всередині будинку, ми сплачуємо ЖРЕРам кошти – за рік загалом по області "набігає" до 1 млн грн. За ці кошти власники будівель якраз і могли би здійснювати заходи з енергозбереження, здійснювати реконструкцію електромереж, встановлювати економне освітлення під'їздів, східців тощо. Проте, на жаль, нічого подібного ми не спостерігаємо. Думаю, у мешканців мали би виникнути аналогічні питання, куди йдуть гроші".

 Зі слів керівництва ПАТ "Закарпаттяобленерго", при відборі багатоповерхівок, в яких здійснюватиметься реконструкція, компанія орієнтується насамперед на бажання самих мешканців сприяти технічному переоснащенню, а також на те, наскільки не відповідають внутрішньобудинкові електромережі вимогам безпечності користування та обліку. Такими є й наступні заплановані будинки по вул. Сечені в Ужгороді. Як жартують у самій компанії, роботи до пенсії вистачить…

Прес-служба ПАТ "Закарпаттяобленерго"

Про Захід