Громади апріорі не можуть бути сепаратистами, – Анатолій Ткачук відповів Геннадію Москалю

Опубліковано:

Експерти відповіли Геннадію Москалю на його слова про те, що децентралізація начебто створила механізми для відокремлення Закарпаття.

“Голова ОДА, який завалив  всю роботу з децентралізації на Закарпатті, тепер просторікує: “ще у законі про національні меншини, підписаному Леонідом Кравчуком, було сказано, що держава гарантує нацменшинам можливість створення автономій (…) Якби він добре вчив конституційне право, читав українську Конституцію, Закон “Про добровільне об'єднання громад” і виконував свої повноваження на Закарпатті, таких проблем не було б. Громади апріорі не можуть бути сепаратистами та автономістами, натомість райони і області – так. І обласна рада за каденції Москаля цим уже грішила. Замість того, аби впроваджувати децентралізацію до громад, яка зшиває країну, він загравав з облрадою щодо автономії”, – написав на своїй сторінці уFacebook експерт з питань реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади Анатолій Ткачук.

Нагадаємо, впроваджувати децентралізацію в Україні почали у 2014 році. Тоді Уряд схвалив Концепцію реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Концепція серед іншого визначила необхідність формування спроможних громад – таких, які здатні будуть вирішувати всі питання місцевого значення. Створення спроможних громад в Україні проходить шляхом добровільного об'єднання територіальних громад, визначеного Законом “Про добровільне об'єднання територіальних громад”. Створенню громад в областях  передувала робота обласних державних адміністрацій з підготовки Перспективного плану формування територій громад регіону, який потім затверджує обласна рада. Станом на травень 2019 року тільки Закарпатська область не має діючого Перспективного плану формування територій громад. Водночас, в Україні за час реформи сформовано близько 900 об'єднаних громад. З них 806 ОТГ вже перейшли на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом: самотужки формують і виконують бюджети громад, опікуються на своїй території освітою, охороною здоров'я,  адміністративними, комунальними, соціальними, культурними послугами тощо. Жодна з об'єднаних громад не проявляла ознак сепаратизму та не заявляла про наміри автономізуватися.

Про Захід