На Закарпатті члени однієї із ДВК перестали виходити на зв’язок, ОВК ще не сформували підсумкові протоколи

Опубліковано:

Члени дільничної виборчої комісії №210002 (село Бадалово, Берегівський район, округ №73, центр – Виноградів) невірно вказали  у протоколі про підсумки голосування номер своєї дільниці. Члени окружної комісії №73 відправили ДВК виправити технічну помилку у протоколі. Відбувши із ОВК, члени дільничної комісії перестали виходити на зв'язок.

Станом на 07:00 ранку ОВК №73 оголосила  технічну перерву, орієнтовне продовження засідання заплановане на 15:00. ДВК №210002 стала єдиною в окрузі, від якої ще не прийняли протокол про підсумки голосування.

Тим часом, як інформують спостерігачі ОПОРИ, станом на 10:00 22 квітня ОВК №68 (центр – Ужгород) вже опрацювали всі протоколи дільничних виборчих комісій, тому наразі оголошено  технічну перерву, аби сформувати протокол про підрахунок голосів.

Станом на 11:30 технічна перерва оголошена на ОВК №69 (центр – Мукачево). За інформацією ОПОРИ, засідання продовжиться 22 квітня о 17:00. Окружна виборча комісія №70 (центр – Свалява) станом на 10 годину ранку продовжує опрацьовувати протоколи ДВК.

ОВК №71 (центр – Хуст) та №72 (центр – Тячів) станом на 08:00 ранку опрацювали протоколи всіх дільниць та оголосили технічну перерву, орієнтовно – після обіду, 22 квітня, планують продовжити.

Згідно частини 2 статті 82 Закону України “Про вибори Президента України”, засідання окружної виборчої комісії, зазначене у частині першій цієї статті, оформляється протоколом безперервного засідання, який зобов'язані підписати голова, заступник голови, секретар або член комісії, який виконував на зазначеному засіданні обов'язки секретаря, та інші члени окружної виборчої комісії, які присутні на засіданні комісії. До протоколу додаються (за наявності) окремі думки членів комісії, які брали участь у засіданні і не згодні з прийнятим комісією рішенням.

Також відповідно до вимог статті 83 Закону України “Про вибори Президента України” окружна виборча комісія складає протокол про підсумки голосування в межах територіального виборчого округу. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Про Захід