Садочки, школи, асфальт на сільських дорогах: які успіхи децентралізації?

Опубліковано:

Сучасний спортивний центр в Тячеві, водогін в Барвінку, дороги у Поляні. А у майбутньому мистецький хаб та IT-парк на Ужгородщині. Все це на Закарпатті стало можливо завдяки реформі децентралізації.

Воно й не дивно. Це масштабна та глибинна реформа, яка якісно перебудовує систему управління країною. Суть децентралізації у тому, щоб передати в руки людей важелі впливу на місцеву владу.

Ініціатором та головним рушієм реформи децентралізації 5 років тому став Володимир Гройсман, будучі ще на посаді віце-прем'єра. І коли він очолив Кабмін, то зробив цю реформу одним зі своїх пріоритетних завдань.

Що ж таке децентралізація? Вона передбачає створення фінансово незалежних громад, які зможуть самостійно і на належному рівні утримувати дитячі садки і школи, амбулаторії, будинки культури і клуби, дороги, інфраструктуру, – зазначив керівник Уряду В. Гройсман. – Простіше кажучи, децентралізація – це реальний шлях до підвищення якості повсякденного життя мешканців кожного села, селища чи міста“.

Сама ідея децентралізації існувала давно. Але реалізувати її вдалося тільки в 2014-му році, коли над Україною нависла смертельна загроза. “Згадую той період, коли фактично перед Україною стояло головне ключове питання-це захист нашої територіальної цілісності і захист наших кордонів, розповів голова Верховної Ради України Андрій Парубій. – Ми тоді усвідомлювали, як усвідомлюємо і сьогодні, що неможливо зробити сильною і успішною Україну, якщо не захищаючи одночасно кордони, ми не будемо проводити дуже глибокі внутрішні реформи. І тоді, усією командою, але я відзначу Володимира Гройсмана, який став мотором цього процесу-розпочали реформу децентралізації”.

Завдяки вдалому старту вже сьогодні в Україні є 884 об'єднаних громад, які мають абсолютно інші повноваження, ніж раніше. Адже основні характеристики децентралізації  – це передача повноважень та грошей на місця, передача у володіння ОТГ землі, зміна якості послуг, можливість для людей контролювати владу, яка стає до них ближче, швидша реакція на проблеми та потреби місцевих мешканців.

Відповідно і доходи змінилися. Місцеві бюджети виросли з 68,6 млрд  грн у 2014 році до 234 млрд  у 2018-му, а підтримка розвитку регіонів минулого року склала рекордні 37,8 млрд грн.  На ці гроші громадам вдалося відремонтувати школи і садочки, лікарні, місцеві дороги, водогони, створити енергоефективні котельні і зони відпочинку. Кількість побудованих за кошти держбюджету об'єктів в регіонах за ці роки перевищила 5 тисяч. Адміністративні послуги в Україні також стають доступнішими – по всій країні створені  775 ЦНАПів, де кожен може отримати послуги в комфортних умовах.

Збираються побудувати ЦНАП і у Перечинській ОТГ у наступному році. До речі, про неї. Це одна з 6-ти успішно діючих на Закарпатті об'єднаних громад.

“Ми вирішили створити ОТГ (місто Перечин та 4 села: Сімер, Сімерки, Зарічово та Ворочево), бо було бажання створити хороші умови для наших мешканців та їх дітей, аби вони не залишали у майбутньому свою домівку та жили саме тут”, – розповів голова Перечинської ОТГ Іван Погоріляк.

 

І з 30 квітня 2017 року, коли була створена ОТГ, вдалося зробити чимало. Зокрема, тільки в минулому році за рахунок збільшення бюджету провели реорганізацію об'єктів освіти, ремонти дитячих садків, ремонт доріг. На останні буде виділено в цьому році 8,5 млн. грн.

“Найуспішнішими проектами є асфальтування доріг майже у всіх населених пунктах, – розповів голова Перечинської ОТГ. –  Також це реконструкція будівлі колишнього дитсадка, де ми розмістили різні служби: РАЦС, відділ ДМС, державний нотаріус, безоплатна правова допомога та інші”.

Додамо, що 15 лютого було затверджено Стратегію розвитку Перечинської ОТГ до 2025 року і це передбачає вже за перші три роки реалізувати понад 50 проектів вартістю 98 млн грн.

“На мою думку, це найвдаліша реформа за все існування незалежної України, – зазначив І. Погоріляк. –  А В. Гройсман, як колишній міський голова, розуміючи роль місцевого самоврядування в розбудові держави, очолив цей процес. Впевнений, що до 2020 року ця реформа успішно завершиться”.

Реформа децентралізації стала надзвичайно успішною реформою, яка ще триває. Децентралізація має стати незворотною,  і об'єднання громад має завершитись до 2020 року. Прем'єр-міністр закликає закріпити це в законодавстві, зокрема в Конституції.

“За 5 років ми пройшли перший етап реформи децентралізації, – зазначив він. – Потрібно почати новий етап, який буде базуватися на нових рішеннях, завершення завдань, які стояли перед нами, і головне  – забезпечити незворотність реформи”.

І сподіваємося, що у Верховній Раді до цього дослухаються. Адже це дійсно важливо.

Про Захід