Ужгород – одне з кращих міст України у рейтингу індексу інтеграції ВПО

Опубліковано:

У Ресурсному центрі Кольпінга в Ужгороді  відбулося засідання круглого столу на тему “Обговорення конфліктно-чутливих питань інтеграції ВПО/житло для ВПО, які є учасниками АТО”.

У заході взяли участь представники Департаменту соцзахисту населення Закарпатської ОДА, Ужгородського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, Регіонального центру з надання БВПД, ГО “Закарпаття – Донбас”, “Творці країни мрій”, Державної служби ветеранів, Ресурсного центру Кольпінга та інші. 

Радниця Мінсоцполітики з питань ВПО у Закарпатській області Анжела Бабкіна відзначила, що Ужгород посів 5-ту сходинку серед 20 міст України у рейтингу індексу інтеграції ВПО у приймаючу громаду. Також А.Бабкіна поінформувала присутніх про ситуацію з отриманням житла переселенцями та розповіла про можливості, які надає ДП “Власний дім”, державна програма доступного житла 50/50 тощо.

Лариса Фучко, заступник директора Регіонального центру розповіла про правову підтримку внутрішніх переселенців, гарантовану Законом “Про безоплатну правову допомогу”. Зокрема зазначила, що наразі триває адвокаційна кампанія захисту права голосу ВПО. Також Л.Фучко поінформувала, як взяти участь у виборах Президента внутрішнім переселенцям, та порадила у випадку порушення їхнього виборчого права звертатися до фахівців центрів правової допомоги.

Про пільги та державні гарантії щодо соціальної підтримки внутрішніх переселенців та учасників АТО розповіла заступник директора Департаменту соцзахисту Наталія Омелянюк.

Представник Ужгородської служби у справах дітей зазначила, що наразі діти-переселенці можуть звертатися за отриманням статусу дитини, постраждалої внаслідок воєнних конфліктів. Така категорія дітей, відповідно до Закону України “Про безоплатну правову допомогу”, має право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, – наголосила Л.Фучко. 

Учасники зустрічі обговорили низку проблемних питань, які мають місце у процесі інтеграції в приймаючу громаду, та домовилися про подальші спільні кроки з метою їх вирішення, інформують у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області.

Про Захід