Перевзутися в повітрі: як нові ціни на газ вплинуть на субсидії

Опубліковано:

З 1 листопада в Україні було підвищено ціну на газ для населення. Відтепер вона складатиме 8548,92 грн за тисячу кубометрів. Це вплине не лише на рахунки за газ та опалення, але й збільшить кількість українців, що подаватимуться на житлові субсидії. Аналітик DiXi Group Роман Ніцович аналізує, коли українці відчують зміни, та чи вплине зміна ціни на газ на закладені у бюджеті-2019 видатки на субсидії.

Ситуація, яка складається з субсидіюванням населення після підвищення цін на газ доволі цікава. Порахувати їх обсяг зараз – нетревіальна задача.   Додаткові субсидії – це витрати, які дещо відкладені в часі. По-перше, мають бути переглянуті тарифи на послуги централізованого теплопостачання, а це відбудеться не відразу. Є певні процедуру розрахунку нових тарифів, публікація цього рішення та його обговорення на місцевому рівні. Це перше.

Друге – зі слів урядовців випливає, що субсидії, які будуть призначатися протягом опалювального сезону, призначатимуться на весь період, навіть на попередні місяці. Умовно кажучи, ви подалися на субсидію з жовтня, а нараховують її вам включно з жовтнем. Через це ми будемо знати загальну суму видатків, необхідних на цей опалювальний сезон, лише у березні-квітні 2019 року.

Цей запропонований урядом механізм є дуже дивним, але він пояснюється тим, що рішення про підвищення цін для населення було прийняте вже після початку опалювального сезону. Логічним було б приймати рішення щодо газу, який є ключовим енергоносієм для теплопостачання, навесні або хоча б влітку. Тоді було б можливо прорахувати наслідки, і Мінфін міг би бачити кількість претендентів на житлові субсидії, оцінити її середній розмір та зрозуміти витрати, яких це потребуватиме. Зараз процес буде відбуватися “на ходу”. Зрозуміло, що рішення запізніле, і зараз швидкими темпами треба наздоганяти, “перевзуватися в повітрі”.

Не виключено, що бюджет буде прийнятий у поточному вигляді, з тими сумами на субсидії, які планувалися урядом в вересні, до підвищення, а вже в середині наступного разу відбудеться перегляд з огляду динаміки виплат наприкінці опалювального сезону чи після його закінчення.

Ще одна річ – ті, хто користується індивідуальним теплопостачанням, відчувають зміни вже з 1 листопада. Для них платіжки одразу виросли на 23,5%, і ці люди вже бачать, потребують вони субсидій чи ні.

Єдине, що тішить, це наявність індикативів. Ми вже розуміємо, якою буде ціна газу для населення на наступний опалювальний сезон. Відповідно до постанови, буде застосовуватися інший коефіцієнт дисконтування, і ми розумітимемо, що на жовтень-2019 потрібно буде орієнтуватися на ціну на газ близько 9 700 гривень.

Звісно, є ще політичні фактори, тому ця ціна може буде переглянута. Але принаймні є перспективи, є розуміння, якими будуть ціни на газ у 2019 році, а отже, можна вже починати розраховувати витрати на газ та на субсидії для населення.

Роман Ніцович, аналітик DiXi Group

VoxUkraine, для “Про Заходу”

Про Захід