Закарпатські мажоритарники у І півріччі 2018 року: 27 законопроектів, 74% неголосувань, низька відвідуваність комітетів

Опубліковано:

10 липня в Ужгородському прес-клубі відбулася публічна дискусія на тему "Як працюють в парламенті депутати мажоритарники з Закарпатської області".  Під час заходу Святослав Бабіля, громадський консультант ОПОРИ в Закарпатській області презентував результати аналізу активності мажоритарників Закарпаття в першому півріччі 2018 року.

Святослав Бабіля, громадський консультант ОПОРИ в Закарпатській області зазначив,
що загальні тенденції роботи представників мажоритарних округів Закарпаття
Верховної Ради України у першій половині 2018 року збереглися з 2017 року. “Це досить
низький рівень участі у голосуваннях; різна законодавча продуктивність та частота
написання депутатських запитів окремими депутатами; невисокий рівень відвідуваності
парламентських комітетів тощо, – каже Святослав Бабіля. -. В цьому дослідженні ми
використовували дані офіційної сторінки Верховної Ради України, дані порталу
rada4you.org та дані Громадянської мережі ОПОРА, отримані у відповідь на інформаційні
запити”.

Законотворча діяльність

У першому півріччі 2018 року троє із шести закарпатських мажоритарників подали 27 законопроектів. Як і минулого року найбільш продуктивними ініціаторами законопроектів є Роберт Горват (21 законопроект) та Василь Петьовка (15 законопроектів). Віктор Балога зареєстрував дві законодавчі ініціативи. Натомість, Михайло Ланьо, Павло Балога та Іван Балога у 2018 році законопроектів не реєстрували. Якщо порівняти ці показники з аналогічними в 2017 році, то ми бачимо, що Роберт Горват та Василь Петьовка на сьогодні зареєстрували більше ініціатив, ніж за весь минулий рік, натомість продуктивність законотворчості Віктора Балоги, Михайла Ланя та Івана Балоги знизилася.

Характерним також є те, що у менш, ніж половини законопроектів авторства закарпатських мажоритарників, профільним комітетом є той, куди входять відповідні народні депутати. Так, для 8 з 21 законопроекту Роберта Горвата профільним парламентським комітетом є Комітет з питань податкової та митної політики, до якого входить цей депутат. З 15 законопроектів Василя Петьовки для 6 профільним є  Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин. Обидва законопроекти Віктора Балоги закріплені за іншими комітетами в якості головних й не стосуються відання Комітету з питань європейської інтеграції, до якого належить депутат.

Двоє представників Закарпаття, а саме – Роберт  Горват і Василь Петьовка, – досить активно співпрацювали в ініціюванні законопроектів. Так, ці депутати вказані співавторами 10 проектів законодавчих актів. Законопроект "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо прийняття Закону "Про фахову передвищу освіту")", ініціювали одразу 3 закарпатських мажоритарники: Роберт Горват, Віктор Балога та Василь Петьовка.

Щодо тематики законопроектів, то депутатів найбільше цікавила економічна політика (11 законопроектів) та галузевий розвиток (8).

Ще одним спільним показником для закарпатських народних обранців є фактична відсутність виступів з трибуни парламенту чи виступів з місця щодо обговорюваних питань. Так, за першу половину 2018 року зафіксовано лише один такий виступ, а саме – Василя Петьовки. Депутат виступав з місця щодо проекту Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва терруарних вин та натуральних медових напоїв".

Депутатські запити

З початку 2018 року закарпатські мажоритарники подали 30 запитів. Лише троє з шести народних обранців використовували цей спосіб реалізації депутатських повноважень.

Лідером за кількістю депутатських запитів, як і за підсумками 2017 року, є Роберт Горват, який подав 23 запити. По 7 запитів подали Василь Петьовка та Іван Балога.

Натомість Віктор Балога, Михайло Ланьо та Павло Балога не подали жодного.

Найчастіше депутати зверталися до Кабінету Міністрів України. Також народні обранці зверталися до керівників міністерств і відомств та до органів місцевої влади. Натомість, на відміну від минулого року, депутатських запитів до Президента України чи Генерального прокурора не подавали.

Щодо запитів, то, як і з реєстрацією законопроектів, чітко прослідковується співпраця Роберта Горвата з Василем Петьовкою та Валерієм Лунченком. Вони спільно подали 6 депутатських запитів. Іван Балога ж навпаки – використовував лише індивідуальні запити.

Цікаво, що 19 з 30 запитів стосуються локальних питань. Так, Роберт Горват подав 12 таких запитів, Василь Петьовка – 3, а всі 7 запитів Івана Балоги стосувались місцевих питань.

Результати голосувань

Для якісного аналізу показників голосування депутатів у сесійній залі використано інструменти ресурсу vis.rada4you.org. Як і в 2017 році характерною поведінкою закарпатських обранців є неголосування за більшість питань у сесійній залі, тобто, коли депутатська картка зареєстрована, але депутат ніяк не голосує. Так, в 2018 році закарпатські депутати в середньому не голосували щодо 58% питань. Загалом цей показник коливається від 49% у Павла Балоги до 71% у Василя Петьовки. До того ж показник відсутності депутатів на голосуваннях у середньому становить 15,6% й коливається від 2% у Василя Петьовки до 30% у Павла Балоги. Таким чином виходить, що представники Закарпаття у Верховній Раді України не голосували майже у 74% випадків, що співпадає з аналогічним показником минулого року.

Щодо результативних голосувань, то, як і у 2017 році, найчастіше голосував "за" Роберт Горват – 838 разів (38%). Натомість найчастіше висловлював позицію "утримався" і "проти" Віктор Балога – 319 (14%) і 45 (2%) разів відповідно.

Відвідуваність засідань комітетів

Відвідуваність засідань комітетів закарпатськими мажоритарниками, як і для більшості депутатів Верховної Ради загалом, є досить низькою. Так, лише Роберт Горват має показник відвідуваності понад 90%. Натомість Віктор Балога, Павло Балога та Іван Балога за перше півріччя 2018 року не відвідали жодного засідання комітетів, до яких вони входять.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID "РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво", що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

Про Захід