Чим відзначився візит Володимира Гройсмана на Закарпаття (Фоторепортаж)

Опубліковано:

Сьогодні, 11-го травня, як вже повідомляв "Про Захід", в Ужгород з робочим візитом завітав прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. Прем'єр прибув на Закарпаття на чолі урядової делегації. Супроводжували керівника уряду голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, голова Закарпатської облради Михайло Рівіс, голова Ужгородської міської ради Богдан Андріїв тощо.

Першим місцем, яке відвідав прем'єр, стала ЗОШ №10 з угорською мовою навчання ім. Дойко Габора, де на гостей вже чекала міністр освіти Лілія Гриневич. Володимир Гройсман завітав на кілька уроків, поспілкувався з дітьми та вчителями. Так, на урок з трудового навчання в другому класі прем'єр-міністр зайшов із словами: "Я вже знаю як вітатися – Йовнопотківанок!".

А вже під час спілкування з пресою Володимир Гройсман відзначив: "Україна – багатонаціональна й багатокультурна країна, і це особливо відчутно на Закарпатті. Ми велика європейська нація, яка створює такі умови, щоб усі громадяни вільно володіли державною мовою, і водночас поважаємо право національних меншин на свою ідентифікацію. Ми бачили, що діти вільно володіють українською мовою – це супер-класно, і ми бачили, що вони також навчаються на мові своєї національної меншини, що теж є прекрасно. Ми будемо розвивати українську мову і ми будемо робити все для того, аби національні меншини отримали можливості для розвитку. Багатокультурність – це наш скарб і надбання".

Після візиту до школи міністр пройшовся набережною, дорогою вітаючись з ужгородцями та подекуди зупинявся для спілкування. Зокрема тут своє письмове звернення прем'єру змогли передати голови трьох сільських рад, які вже більше року не можуть отримати позитивний висновок Закарпатської ОДА, необхідний для об'єднання населених пунктів в єдину Холмківську ОТГ. "Я забрав це звернення. Ми його проаналізуємо. Порахуємо, подивимося і з вами попрацюємо", – запевнив очільник уряду.

Загалом же питання децентралізації в області прем'єр прокоментував так: "На Закарпатті вже є створені громади, є й ті, що хочуть об'єднатися, але поки що, немає розуміння між всіма гілками влади. Саме на цьому рівні – рівні області приймаються ці рішення. Я слухаю аргументи всіх сторін. Хоча підміняти рішення вашої обласної ради, ваших органів місцевого самоврядування я не збираюся". 

Окрім того, Володимир Гройсман відвідав ужгородський ЦНАП, який нещодавно почав роботу на першому поверсі Ужгородської міської ради, де було проведено капітальний ремонт приміщення.

Далі, як вже повідомляв "Про Захід", Володимир Гройсман особисто проінспектував розбудову автомобільної дороги М-25 КПП "Соломоново"-Велика Добронь-Яноші".

На останок урядова делегація взяла участь у бізнесовому форумі, який відбувся на заводі "Єврокар" у селі Соломоново Ужгородського району. Там зібралися представники ділових кіл області, насамперед підприємств з іноземними інвестиціями. У вступному слові Володимир Гройсман відзначив: "Нам потрібні інвестиції, нормальний клімат. Нам потрібні максимально розумні регуляції, які дадуть можливість розвиватися країні. Від присутніх сьогодні я хотів би почути, як ви себе почуваєте в Україні, які є проблеми, постановочні завдання для нас. Ми постійно займаємося питанням дерегуляції, забираємо зайві речі, секторально створюємо механізми підтримки для розвитку промисловості. Розуміємо і суміжні питання – передусім, судової системи. Уряд на вашій стороні, на стороні чесного бізнесу".

Як раніше повідомляв "Про Захід" Богдан Андріїв попросив у прем'єр-міністра підтримки, щоб долучити архітектурний комплекс "Малий Галагов" до переліку об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. 

"Про Захід"

Про Захід