80% опитаних позитивно оцінили надання адвокатами безоплатної правової допомоги

Опубліковано:

У п'ятницю, 30 червня, в Регіональному центрі з надання БВПД у Закарпатській області відбулася публічна презентація результатів роботи за  І-е півріччя 2017-го року. Директори Регіонального центру Василь Попадинець та Ужгородського місцевого центру Михайло Давиденко ознайомили присутніх із основними результативними показниками діяльності центрів за цей період та розповіли про успіхи системи безоплатної правової допомоги на Закарпатті. Серед запрошених – заступник начальника ГТУЮ у Закарпатській області Іван Алмаші, радник Мінсоцполітики з питань внутрішньо переміщених осіб у Закарпатській області Анжела Бабкіна, представники громадських організацій та ЗМІ.

В.Попадинець поінформував присутніх, що за 6 місяців  2017 року Регіональним центром з надання БВПД у Закарпатській області було видано 1500 доручень адвокатам для надання БВПД. Адвокатам вдалося досягти успіхів у захисті: у 24 випадках – обрання більш м'якого запобіжного заходу, ніж тримання під вартою, про що клопотала сторона клопотання, 17 – зменшення обвинувачення, 15 – призначення найменш суворого з передбачених альтернативних покарань або більш м'якого покарання, ніж передбачено законом, 138 – звільнення від відбування покарання з випробуванням, 9 – виправдувальних вироків або випадків закриття провадження, 130 – випадків призначення мінімального “розміру) покарання.

До місцевих центрів та бюро правової допомоги за цей період звернулося 3733 особи, за результатами звернень видано 652 доручень адвокатам для представництва інтересів громадян у судах та 123 накази для працівників відділів представництва центрів.  Для покращення доступу краян до надання безоплатної правової допомоги функціонує скайп-зв'язок “Бібліоміст”, налагоджено роботу дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги, мобільні групи фахівців регулярно проводять виїзні прийоми громадян та надають адресну допомогу за місцем проживання людям похилого віку та інвалідам. За І-й квартал здійснено 172 мобільні виїзди та 210 виїздів у дистанційні пункти консультування. Найчастіше мешканці краю звертаються за правовою допомогою з питань соціально-побутового характеру, спадкового, договірного, житлового, сімейного, виконання судових рішень та інших. 

М.Давиденко поінформував, що з початку року до Ужгородського місцевого центру звернулося 1063 громадяни, за зверненнями яких було прийнято рішення про надання БВПД у 312 випадках, та зазначив, що 80% опитаних позитивно оцінили надання адвокатами безоплатної правової допомоги. 

Радник Мінсоцполітики з питань ВПО Анжела Бабкіна також позитивно оцінила роботу Регіонального центру, зазначивши, що внутрішні переселенці на Закарпатті знаходять тут дієву допомогу. 

Підсумовуючи захід, Василь Попадинець запевнив присутніх, що працівники системи БПД на Закарпатті і надалі докладатимуть максимум зусиль для забезпечення рівного доступу до правової інформації та правосуддя, посилення правової спроможності представників соціально вразливих верств населення.

Оксана Дудаш, Ужгород

Про Захід