Вже у серпні Боржавською вузькоколійкою їздитиме унікальний паровоз ГР-280 (фото)

Опубліковано:

Пілотний проект із введення  в експлуатацію історичного потягу на Боржавській вузькоколійці може похвалитися новими результатами. За домовленостями з Міністерством інфраструктури України, партнерам з Німеччини та Швейцарії і Закарпатській ОДА вдалося домовитися про те, що вже у серпні на Закарпаття привезуть унікальний післявоєнний німецький паровоз ГР – один з небагатьох, які вдалося зберегти в робочому стані.

Всього таких паровозів у Німеччині для потреб СРСР виготовили 400, тому кожен із них мав свій унікальний номер. Наш ГР має номер “280”. Він багато років працював на Кіровоградщині у місті Гайворон, останнім часом експлуатувався доволі рідко, в основному для туристів. Влітку ж його доставлять на Боржавську вузькоколійку, де унікальний ГР-280 двічі на тиждень, по п'ятницях і суботах, курсуватиме між Іршавою, Хмільником і Виноградовом.

Паровоз тягтиме три пасажирські вагони і один вантажний для велосипедів, дрібного вантажу та організації громадського харчування. Вагони використовуватимуть місцеві, тобто ті, які й до цього працювали на Боржавській вузькоколійці.

Цікаво, що на Закарпатті ГР-280 буде не першим із цієї серії. Його брат – ГР-286 – є окрасою музею “Старе село” у Колочаві.  

Про Захід