В Ужгороді дискутували через проблему бродячих собак у місті

Опубліковано:

Сьогодні, 8-го серпня, в Ужгороді відбулося обговорення щодо ситуації з бродячими собаками в місті. Як повідомлялося раніше , у останнім часом зафіксовані кілька випадків нападу бродячих тварин на людей. Ініціаторами дискусії стала ініціативна група ужгородців, зокрема, й ті, хто стали жертвами бродячих собак. До участі запросили представників влади, поліції, медиків, представників зоозахисних організацій.

Олександр Габор, заступник міського голови Ужгорода: "Є певні пропозиції щдо цього питання від громадських організацій, зокрема, організації "Зоошанс". Але, розуміємо, що виконавчі органи напрацьовують певні рішення, а далі справа за депутатами і сесією. Адже це питання передбачає розроблення певної програми. Відповідно все це потребує якихось додаткових бюджетних асигнувань під реалізацію цих програм. Зрозуміло, що це не питання одного чи кілько днів".

Однак постраждалі люди доволі емоційно почали вимагати конкретних відповідей та рішень, задля швидкого вирішення ситуації.

Зокрема, Олександра Шмакова, вчитель ЗОШ №3 висловила претензії до міської влади щодо нещодавно створеного притулку для бродячих тварин. "Ви здали притулок для тварин, але це галочка, бо там немає всього необхідного для повноцінної роботи. Наприклад, немає штатного ветеринара. Чому місто не може платити зарплату ветеринару і притулку?".

Зоозахицниця Ірина Азізян, зауважила, що проблема з ветеринаром наразі неактуальна. "В нас є ветеринар, який обслуговує безкоштовно, єдине, що оплачується – це медикаменти. Але ви зрозумійте, є 14 вольєрів і помістити туди 400 собак – нереально. Тому все це робиться поступово. Собака стерилізується і щепиться, а далі випускається на місце, якщо мешканці не проти. Що потрібне місту, на мою думку, місту – це більше масовий відлов і стерилізація.

Володимир Гайович, обласний травматолог та рабіолог прокоментувати конкретну ситуацію щодо того, коли нещодавно в Ужгороді собака покусала дитину і в місті не було вакцини.

"Він – медик, мав доповісти своєму керівництву, що виникла така проблема. Зауважу, що майже 5 років в Україні взагалі не було ліцензованих вакцин. Кілька років тому ми отримали гуманітарну вакцину з Києва. Минулого року так само. Вакцина розподіляється між районами за заявками. Заявки ж формуються на підставі статистики таких випадків за попередній рік. Насправді ж дуже важко спрогнозувати скільки в кожному конкретному районі буде подібних травм (укусів), і розподілити вакцину так, аби вона була розподілено рівномірно – неможливо.

Однак виступила жінка, яку покусала собака, і що була незадоволена діями медиків у її ситуації. Позаяк вони не змогли адекватно допомогти, в результаті допомогу надала міська організація із захисту тварин.

Мама дитини, яку нещодавно покусала собака, також емоційно висловила незадоволення діями медиків у її випадку: "Людина, яка потрапляє в таку ситуацію, залишається сам на сам із проблемою, і не знає, як їй діяти і куди звертатись".

Дмитро Безкровний, працівник поліцейського кінологічного центру: "Має зменшуватися кількість бродячих псів у місті. Ми ж, у свою чергу, можемо надавати консультації людям, аби допомогти у дресурі, наприклад, коли людина хоче позбутися тварини, бо вона некерована чи агресивна. Також можемо виїхати на якийсь конкретний випадок, аби локалізувати агресію собаки".

Інспектор ММКП "Центр контролю за тваринами" Юрій Кость розповів, як вдається вирішувати проблему у Мукачеві: "Ловимо, стерилізуємо, щепимо, повертаємо на місце.

Притулок використовується тільки для перетримки. Волонтери самі з цією проблемою не справляться, за вирішення має взятися влада. В Мукачеві зараз ми маємо понад 700 тисяч фінансування на цю потребу. Також з часом місто купило нам автівку. Останнім часом випадків укусів бродячими тваринами у місті не фіксується".

У наслідку зустрічі так і не вдалося дійти до якихось конструктивних пропозицій. Натомість було багато голосних слів, заяв і претензій.

"Про Захід"

Про Захід