Від менінгококової інфекції в Ужгороді померла дитина

Опубліковано:

Сьогодні, 11-го березня, стало відомо, що в Ужгороді від менінгококової інфекції померло 5-ти місячне немовля. Інформацію підтвердив головний лікар Закарпатської обласної інфекційної лікарні Михайло Поляк. 8-го березня в Закарпатську обласну інфекційну лікарню із Ужгородської міської дитячої лікарні доправили дитину у важкому стані, згодом було встановлено, що причиною смерті стала блискавична форма менінгококової  інфекції.

Начальник Ужгородського міськрайонного управління Головного управління Держсанепідслужби у Закарпатській області Сергій Шуберт також підтвердив, що вони отримали повідомлення про цей випадок.

Власне сама менінгококова  інфекція – це серйозне і важке захворювання, а випадки блискавичної форми, мають незворотні наслідки швидкого ураження організму.

"Про Захід" попросив розповісти які розпізнати та вберегтися від небезпечної інфекції кандидата медичних наук, лікаря-інфекціоніста Віктора Петрова.

Дуже часто ми отримуємо інформацію про випадки важкого перебігу менігококової інфекції, або просто про смерть дітей від цієї недуги. Зазвичай все трапляється дуже швидко, і батьки і рідні навіть не встигають зрозуміти що з їхнім малям щось не так.

У більшості розвинених країн поширеність менінгококової інфекції становить 1-3 випадки на 100 тис. населення, зустрічається в будь-якому віці, однак 70-80% припадає на дітей до трьох років. В нашому регіоні Ужгороді та Закарпатті діагностують хворобу, зокрема за 2015 рік діагностовано 1 випадок, за 2014- 3 випадки, в той же час за 2012 – 13 випадків хвороби

Найбільш схильні до розвитку гіпертоксичних (надгострий) форм інфекцій діти перших трьох років, особливо першого року життя. Так було і у випадку з нашим маленьким ужгородцем. Дитина власне 2015 року народження, і потрапляє до групи ризику.

По простому пояснити ситуацію легко, оскільки на 1 хвору дитину може припадати по 8 а то і 20 безсимптомних носіїв менігококової бактерії (Нейсерії)

Менінгококова інфекція – захворювання, що не часто зустрічається: далеко не кожен дільничний лікар за всю свою практику стикається хоча б з одним таким хворим. Тому часто випадки гострого захворювання на менгококо залишаються не розпізнаними.

Варто знати симптоми хвороби:

Висип: може виникати в перші години від початку захворювання, що характерно для дуже важких форм хвороби і є прогностично несприятливою ознакою. Перші елементи висипу мають вигляд дрібних світло-рожевих плям на тулубі та кінцівках.  Дуже часто ці висипання трактуються як алергічні, є реакцією на прийом жарознижуючих або інших ліків. Незабаром плямисті елементи згасають і з'являються геморагії розміром від петехіальних до більших, з неправильними контурами, "зірчасті", "отростчатие", на блідому тлі шкіри вони нагадують картину зоряного неба. Розташовується висип переважно на бічних поверхнях і нижньої частини тулуба, на стегнах. У центрі геморрагій з'являються некрози, висип темніє, стає більше, кількість його збільшується, іноді стає зливний, вражаючи значні ділянки.

Найчастіше це дистальні відділи кінцівок, кінчики пальців ніг, рук. Можливі некрози і суха гангрена вушних раковин, носа, фаланг пальців. Поява висипки на обличчі, століттях, склерах, вушних раковинах також є прогностично несприятливою ознакою.

Клініка як при ГРВІ:

Температура тіла коливається від нормальної до субфебрильної, утримується близько трьох днів. Може турбувати помірний головний біль, закладеність носа. Катаральні прояви не виражені. Гіперемія зіву неяскрава, з ціанотичним відтінком. У частини хворих є слизово-гнійна доріжка по задній стінці глотки.

Менінгококовий назофарингіт передує генералізованим формам захворювання, але нерідко залишається непоміченим. Менінгококцемія починається раптово. Різко підвищується температура до 38-39 ° С, з'являється озноб, болі в м'язах і суглобах, головний біль, нерідко блювота. Найбільш характерним симптомом є геморагічна висипка, що з'являється в кінці першої – початку другої доби, рідко пізніше.

Рання діагностика менінгококової інфекції у дітей має важливе значення. Активне виявлення ранніх симптомів інфекції дозволяє врятувати життя.

Протягом перших 4-6 год у більшості пацієнтів відсутня специфічна симптоматика, тоді як через 24 год зростає загроза смерті.

Захиститись від інфекції можна викристовуючи препарат Вакцини МЕНАКТРА – це сучасна кон'югована 4 валентна менінгококова вакцина з 10 річним досвідом клінічного застосування, надійна і безпечна для захисту від менінгококів всіх небезпечних і відомих серотипів A, C, Y, W. Дозвіл на введення вакцини надає лікар тільки починаючи з 9 місяців життя дитини.

"Про Захід"

Про Захід