Василь Густі знову очолив крайову спілку письменників

Опубліковано:

28 квітня в Ужгороді відбулися звітно-виборчі збори членів обласної організації Національної спілки письменників України. Підсумки роботи крайового осередку за три роки перебування на посаді керівника підбив Василь Густі – відомий поет, прозаїк, перекладач, лауреат обласних премій ім. Д.Вакарова, ім. Зореслава та ім. Ф.Потушняка.

2012-2015 роки Василь Густі означив як “неспокійні, фінансово бідні та сповнені небувалими соціально-політичними катаклізмами”, проте запевнив: крайова спілчанська організація була не лише свідком, а й активним учасником подій, якими жило суспільство. “Ми одними з перших в Україні заявили про свою позицію щодо агресії Росії в Криму, горезвісного закону про мову, трагічних подій на Донбасі та Луганщині, – згадує керівник, – Уже згодом письменники Закарпаття помітно долучились до низки добродійних акцій, зокрема, книжкових ярмарків на підтримку учасників АТО та дружніх зустрічей із нашими бійцями”. Поряд із тим, за останні три роки в житті спілки відбулось і немало подій культурних. Це, насамперед, поповнення осередку шістьома новими членами. Тож зараз обласна організація НСПУ налічує 37 учасників, із яких троє пишуть угорською та двоє – російською. 

Основний же показник роботи спілчанської організації – видані книги. Так, за звітний період у рамках обласної програми підтримки випуску нових видань закарпатських авторів вийшли друком книги П.Скунця “Моя азбука” (переклади), В.Густі “Полин гіркий, полин солодкий”, В.Басараба “Дзвони над снігами”, Христини Керити “У долонях світанку”, Ю.Зейкан “На дощ і блискавку”, А.Дурунди “Сім янголів затрубіли”, Л.Кудрявської “Азбука природы”, В.Кузана “Все по 14 копійок, або Сонетний двір”, В.Шкірі “Таємниця смерекового замку”, В.Фединишинця “Бранці лісу” та “Вибрані твори” М.Томчанія. 

Також, із подання обласної спілчанської організації за останнє триріччя обласні премії ім.Ф.Потушняка присуджено Д.Кешелі, В.Кузану, Л.Кудрявській, П.Ходаничу, Т.Ліхтей, Ю.Балезі, Х.Кериті, О.Гаврошу, О.Ігнатович, В.Густі, С.Федаці, В.Фединишинцю та В.Шкірі. Всеукраїнською премією ім.Зореслава відзначено Д.Дочинця, П.Ходанича та Ю.Шипа. 

Василь Густі щиро подякував спілчанам за їхню участь у відзначенні важливих для краю та держави пам'ятних дат, зустрічах із читачами і творчою молоддю, мистецьких фестивалях та видавничих форумах, науково-практичних конференціях як на теренах області, так і далеко за її межами. Керівник письменницької організації висловив особливу гордість за значні здобутки своїх колег – Мирослава Дочинця, котрий у 2013 році став лауреатом Національної премії ім. Т.Шевченка, та Галини Малик і Олександра Гавроша, чиї вибрані твори нещодавно внесено до Золотого списку рекомендованої літератури для дітей. “Ваша творча робота й активна громадянська позиція неабияк спрацювали на імідж нашого спілчанського осередку та письменства Закарпаття загалом”, – резюмував Василь Густі. 

В свою чергу, присутній на зборах начальник управління культури Закарпатської ОДА Юрій Глеба висловив задоволення від співпраці з обласним спілчанським осередком на чолі з Василем Густі та сподівання, що новообраний керівник ставитиметься до своїх обов'язків не менш сумлінно та віддано, а до колег – так само шанобливо і турботливо.  Після виступів учасників зборів, відбулися вибори нового голови. Участь у голосуванні взяла абсолютна більшість письменницького осередку – 35 із 37 членів. Результат голосування – безпрецедентний: письменники, всі як один, повторно підтримали кандидатуру Василя Густі, що засвідчило неабияку повагу та довіру до керівника.

Управління культури Закарпатської ОДА

Про Захід