Скоро в Ужгороді відбудеться еротичний фестиваль (Програма)

Опубліковано:





  В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція з нагоди проведення десятого фестивалю любові і мистецтва “Березневі коти”, який пройде в Ужгороді 27-29 березня.

“З огляду на ту ситуацію, яка склалася в Україні, фестиваль мав шанс не відбутися, хоча це його 10-ий ювілей, – розказав Валентин Кузан, куратор літературної програми. – Але ми отримали стільки відгуків від слухачів, які хотіли б що фестиваль був, що прийняли рішення провести “Березневі коти” цього року. За рахунок того, що подія готувалася швидкими темпами, концепція фестивалю не відрізняється від минулорічних. Все проводиться повністю на волонтерських зусиллях і за рахунок ентузіастів. Все організовано максимально компактно, заходи йтимуть один за одним”.

За словами Валентина Кузана, 27 березня арт-фест розпочинається відкриттям виставки “Плахта”, в якій візьмуть участь понад 28 українських художників з різних міст. У цей же день в обласній бібліотеці відбудуться “Рефлексії”, присвячені 10-ювілейному фестивалю і розмірковуванням, як все починалося 10 років тому. “Ми собі подумали, що такий захід варто перенести в бар, але зупинилися все ж на літературному варіанті, – зауважив Валентин Кузан. – Наступний захід, який відбуватиметься, – презентація двох фестивалів відеопоезії (українського та міжнародного”. У неділю учасники та гості фестивалю дискутуватимуть на тему “Любов і війна”, сюди ж запросили і бійців АТО. Цього ж дня відбудуться три презентації книжок: Андрія Любки, Томаша Деяка та Михайла Жаржайла.

А також літературні читання “Сливовиця”, які будуть перемішуватися з виступами двом музичних гуртів, завершить недільний вечір виступ гурту “Запаска”. А закриття фестивалю “Березневі коти” ознаменується традиційною вечіркою “Chicarrones Shator”у барі “Кактус”.

Руслан Тремба, куратор мистецької програми, пояснив, що ідея цьогорічного мистецького компоненту фестивалю – тимчасово приховати еротику від глядацького ока. “Еротика існувала і буде надалі, але зараз такий час, що дає можливість приховати її, – пояснив Руслан Теремба. – Тому назва художньої виставки – “Плахта”. Багато паралелей можна проводити з цією назвою, зокрема і про те, що ми бачимо одне, а знаємо, що за тим зовсім інше”. Художники з Києва, Львова, Закарпаття та Харкова готують картини спеціально для виставки, це не будуть попередні роботи авторів. Допомагає у перевезенні картин та організаційних моментах художньої частини фестивалю арт – кафе VOTO.

Олександр Гаврош, куратор театральної програми, нагадав, що фестиваль “Березневі коти” 10 років тому починалися з практично 1,5 –годинної зустрічі із студентами в одній з аудиторій УжНУ. “За 10 років зроблено величезний поступ, – каже Олександр Гаврош. – Центральна мистецька подія від чисто аматорського рівня переходить на більш професійний. Хоча фінансуванн, яке було, таке і залишається. Вже 5 років поспіль фестиваль має і театральну программу. І це дуже престижно, адже мало які фестивалі в Україні мають таку складову як театр. Цього року у програмі вистава Закарпатського обласного театру драми та комедії “Лізістрата”.

Євген Тищук, головний режисер Мукачівського обласного театру драми і комедії розповів детальніше про виставу, яку вперше покажуть в Ужгороді. “П'ять років вистава “Лізістрата” йде при повних залах. Твір А.Філатова за темами Арістофана, 411 до н.е. В основі сюжету історія про молоду жінку-афінянку, яка змогла зупинити війну між Спартою та Афінами за допомогою жіночого сексуального страйку, – заінтригував головний режисер театру. – Це народна комедія з використанням побутової мови, твір на грані фолу, присутня еротика. Над сценографією працювала заслужений працівник мистецтв Емма Зайцева”. Вартість квитка у рамках фестивалю буде невисокою – 25 грн.

Андрій Любка, куратор міжнародної програми, повідомив, що у програмі “Березневих котів” відбудеться презентація нової книжки Юрія Андруховича “Тут похований фантомас”. Крім того і в Ужгороді, і в Мукачеві заплановано зустріч з одним з найцікавішим представників угорської літератури Міклошем Нодьом. “Це- один з топових угорських інтелектуалів, головний редактор найбільшого видавництва, що видає і європейських, і американських авторів. Міклош Нодь –відомий перекладач російськомовних творів, від Лімонова до Пелєвіна, російьск перекладача. Людина, на яку в Угорщині багато хто оглядається, – каже Андрій Любка. – Він не поет, але варто привезти одного угорця, але який буде айсбергом. Ми поговоримо з ним і про ширший контекст позиції літератури в Угорщині, про те, що видають, що читають, куди йде угорська поезія, що угорці знають про Україну, Закарпаття. А також про те, як так сталося те, що в Угорщині після 1956 року можлива ревіталізація проросійськості. В Угорщині складно знайти публічного інтелектуала, який займав би антиросійську позицію, був космополітом, тому це буде справді дуже цікава зустріч”. Допомогло з приїздом Міклоща Нодя Генеральне консульство Угорщини в Ужгороді.

Надія Ваць, представниця ФРІ розповіла про флеш-моб, який організовують волонтери у рамках фестивалю. “У флеш-мобі візьмуть участь молоді художниці, головна ідея – показати цілісність почуттів між людьми. Складатимуть величезну картина пазлами на площі Театральній, – додала Надія Ваць.

 

 

 


Про Захід