Цьогоріч на Тячівщині зросла кількість злочинів

Опубліковано:





 “Стійка тенденція до зменшення злочинності у районі – це наші теперішні напрацювання, але надалі працювати потрібно ще більш активно і результативно”, – прокурор Тячівського району Степан Жовнір

У прокуратурі Тячівського району, під головуванням прокурора району Степана Жовніра відбулася координаційна нарада керівників правоохоронних органів. На нараді йшлося про стан боротьби зі злочинністю та проявами корупції у Тячівському районі за 12 місяців 2014 року, в тому числі щодо протидії вчиненню тяжких та особливо тяжких злочинів проти життя і здоров'я особи, злочинів проти власності, вчинених у бюджетній сфері, охорони довкілля та у сфері безпеки руху.

У нараді взяли участь начальник відділу прокуратури Закарпатської області О.Сочка, перший заступник голови Тячівської райдержадміністрації В. Дем'янчук, в. о. голови Тячівської районної ради І. Грабарь, Тячівський міський голова І. Ковач, голова Тячівського районного суду В. Гримут та керівники правоохоронних органів району.

Обговоривши стан боротьби зі злочинністю та проявами корупції у Тячівському районі за 12 місяців 2014 року, в тому числі щодо протидії вчиненню тяжких та особливо тяжких злочинів проти життя і здоров'я особи, злочинів проти власності, вчинених у бюджетній сфері, охорони довкілля та у сфері безпеки руху, координаційна нарада відмітила, що правоохоронними органами району упродовж 2014 року проведено певну організаційну та практичну роботу на цих напрямках, внаслідок чого стабілізовано криміногенну ситуацію у районі, а на окремих ділянках роботи досягнуто суттєвого покращання та спостерігається стійка тенденція до зменшення злочинності у районі.

Так, рівень злочинності на 10 тисяч населення становить 59,2 проти 86,3 по області.

При цьому, незважаючи на суттєве зменшення кількості вчинених особливо тяжких кримінальних правопорушень – із 23 до 16 (-30,4%), у районі має місце ріст вчинених тяжких кримінальних правопорушень із 235 до 277 (+17,9%).
Значно збільшилася протягом 2014 року кількість розбійних нападів (10 проти 4 у 2013 році), з яких 6 вже розкрито.

Значно збільшилось кількість злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту. Якщо у 2013 році таких було вчинено 34, то у 2014 році вже 65 (+91,2%). Кількість дорожньо-транспортних пригод збільшилась практично удвічі (із 23 до 45), а зі смертельними наслідками – на 50% (із 6 до 9).

Все ще недостатньою є робота по виявленню кримінальних правопорушень за фактами незаконного виробництва, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збуту наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів (ст. 307 КК України). Хоча упродовж 2014 року встановлено 4 такі факти, проте їх кількість явно не відповідає загальній тенденції у даній сфері.

Зафіксовано значне зростання рівня злочинності серед неповнолітніх. Кількість кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми або за їх участю, збільшилась із 25 до 38 (на 13, або +52,0%). Питома вага злочинів, вчинених у стані алкогольного сп'яніння, складає в районі 22%, у той час як по області 13,9%.

Суттєвої активізації потребує передусім протидія корупції під час проведення державних закупівель та у бюджетній сфері, охорони та відтворення лісових ресурсів, земельних правовідносин та охорони навколишнього природного середовища, де виявлено лише поодинокі незначні кримінально-карані правопорушення.

Також недостатньо активною є робота оперативних підрозділів Тячівського РВ УМВС України в області щодо розшуку осіб, які ухиляються від досудового розслідування та суду. Залишок не розшуканих осіб у районі є найбільшим по області.

Відтак, з метою підвищення ефективності протидії злочинності координаційна нарада постановила вжити невідкладних заходів щодо підвищення ефективності проведення досудового розслідування та розкриття кримінальних правопорушень.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області


Про Захід