Державні закупівлі – як їх проводити в умовах сьогодення?

Опубліковано:





Закарпатська ОДА просить чітких роз'яснень в урядовців.
Питання проведення державних закупівель розпорядниками коштів відповідних бюджетів розглянуто на нараді 10 березня при керівництві облдержадміністрації.
Для забезпечення харчування в дитсадках, школах, хворих у лікарнях та інших закладах області, придбання медикаментів в закладах охорони здоров'я, палива та пально-мастильних матеріалів, замовники розпочали проведення процедур закупівель.

Проте, із різким зростанням цін, зокрема на ліки, продукти харчування, бензин та дизпаливо виникли проблеми при проведенні тендерних процедур підприємствами та установами області. Постачальники не в змозі виконувати умов договорів. Адже угоди про закупівлю не можуть змінюватись після підписання, до виконання сторонами зобов'язань в повному обсязі.

У разі коливання ціни товару на ринку у межах 10 відсотків, законодавством передбачено збільшити ціну на продукт. Разом з тим, внесення змін стосовно підвищення ціни товару до договору про закупівлю повинно бути обґрунтованим і документально підтвердженим. Але наразі не зрозуміло, який документ може бути підставою для зміни ціни. Всі роз'яснення уповноваженого органу не дають конкретної відповіді і носять лише рекомендований характер. Сьогодні не існує жодного нормативного документа, що регулює формування очікуваної вартості.

Тож Департамент економічного розвитку і торгівлі Закарпатської ОДА аби не допустити порушення норм чинного законодавства щодо зміни ціни на одиницю товару, звернувся до Мінекономрозвитку, як уповноваженого органу у сфері державних закупівель за роз'ясненнями із зазначеного питання.
Інформацію стосовно застосування норм закону “Про державні закупілі” та роз'яснення з цього приводу можна отримати на сайтах: ua-tenders.com та radnuk.com.ua

Департамент економічного розвитку і торгівлі Закарпатської ОДА


Про Захід