Студенти пізнають театральне мистецтво

Опубліковано:





 5 березня на філфаку першокурсники та всі охочі обговорили переглянуту виставу “Meine liebe Віра” з її автором – Олександром Гаврошем. Студенти дізналися деталі написання п'єси та творення вистави, а ще розпитали про все, чого в ній не зрозуміли.

Для більшості першокурсників це було перше знайомство з театральним мистецтвом, тому Олександр Гаврош розповів про обидва театри міста, їх специфіку, а також про складність постановок та імпровізацію під час дійства.

Усі ці деталі гість знає не з розповідей і не як глядач, а зсередини, бо кілька років попрацював завідувачем літературно-драматичної частини Закарпатського обласного українського музично-драматичного театру імені братів Шерегіїв. Саме тоді драматург і написав цю молодіжну виставу, яку не згодилися ставити місцеві режисери, але захотів її втілити на сцені київський митець – Сергій Архипчук. На щастя, саме його і запросив театр, коли все-таки наважилися на експеримент.

За два місяці активної роботи картина була готова, а в березні 2013 року відбулася прем'єра любовної драми з прибамбасами “Meine liebe Віра”. До речі, оці прибамбаси – вставні сцени із заробітчанами, закарпатським весіллям, вечірки з елементами стрип-денсу та інші – є елементами бачення режисера.

Щодо процесу творення вистави пан Олександр зауважив: “Робота автора – це текст. Все інше – “хліб” режисера. Вистава цілком належить йому. Він як диригент, який керує оркестром, використовуючи написану для нього партитуру”. Драматург також розповів, що одну цікаву сцену режисер залишив поза увагою через фінансову затратність, деякі моменти просив переробити, як-от назву: спочатку вона звучала “Meine liebe”, у кінцевому варіанті – “Meine liebe Віра”.

Виставу зіграли тільки десять разів, показавши в Ужгороді, Мукачеві, Одесі та Хмельницьку. Півтора року вона не демонструвалась, тож її хотіли списати, проте, за словами автора, відстояли актори, яким подобається грати сучасний твір. І не дивно, бо “Meine liebe Віра” отримала кілька призів і визнання глядачів у номінаціях “Кращий акторський склад”, “Краща жіноча роль” (Клара Берец, яка зіграла Віру) та інші.

Студенти обговорили образи вистави, поділилися вподобаннями акторів, а також подискутували на тему, яка є філософським лейтмотивом картини: “Чи створена людина для щастя?”.

Наприкінці зустрічі Олександр Гаврош додав зустрічі трохи літературного присмаку, прочитавши кілька власних віршів.

Обговорили під час зустрічі й театральні плани на майбутнє. Гість запропонував студентам переглянути кращу виставу 2014 року – “У нашім раї на землі” (режисер – О.Куцик), а також запросив на прем'єри ще двох своїх творів – драми “В Парижі гарне літо” про життя відомого художника Адальберта Ерделі, що планують презентувати у травні цього року, та вистави про князя Корятовича, яку ставить Закарпатський драматичний театр над Латорицею і планує грати в стінах Мукачівського замку.

mediacenter.uzhnu.edu.ua


Про Захід