Висока ціна на закарпатський хліб – це спекуляції пекарів?

Опубліковано:





Ціна на хліб у більшості магазинах підвищилася разом із цінами на інші продукти. Сьогодні вартість буханки звичайного білого хліба в Ужгороді подекуди сягає 16 гривень, а в Мукачеві та Берегові – 13. У Мукачево.Net вирішили розібратись чому на Закарпатті хліб найдорожчий у всій Україні.

У департаменті економічного розвитку та торгівлі ОДА кажуть – ціна хлібу в області явно завищена та не вкладається в рамки здорового глузду.
“Вартість 1 кг борошна має приблизно дорівнювати вартості 650-грамової буханки готового хліба – це універсальне правило розрахунку адекватної ціни. Однак, незрозуміло чому нині кілограм борошна для пекарів коштує 9 гривень, а відпускається готовий продукт по 13, 15, а десь і 16 гривень. Логіка підказує, що це результат спекуляцій хлібовиробників краю”, – каже директор департаменту Михайло Ківкович.

 
Швидше за все, супермаркети та магазини до завищення цін не причетні, бо хліб це надто мала частина їхнього заробітку, каже експерт. Розпорядженням голови ОДА було затверджено, що супермаркети не мають права ставити націнку на хлібобулочні вироби більше, ніж 10% і вони, судячи з усього, цих меж дотримуються.
Інша справа виробники, для яких тим же розпорядженням окреслили міру рентабельності – не більше 5%. Але, виходячи з цін на прилавках, міри для них немає.
 
“Всі виробники та мукомельні підприємства, що невиправдано завищили ціни на хвилі загального подорожчання скоро понесуть відповідальність. Голова ОДА дав доручення обласному Антимонопольному комітету провести перевірку. До наступного тижня ми матимемо повну картину – хто з підприємців повів себе в теперішній ситуації розумно, а хто вирішив нажитись на пустому місці, – каже Юрій Лесьо, заступник директора департаменту агропромислового розвитку ОДА. – Пшениці та цукру у нас є з надлишком, тому скачок цін не може бути результатом дефіциту”.
 
У облдержадміністрації додають, що закарпатці певною мірою теж винні у ситуації, що склалась і якби не піддались абсолютно безпідставній паніці, тепер не було б таких спекулятивних цін.
Мукачево.net


Про Захід