На Закарпаття приїхав відомий український кардіохірург

Опубліковано:





Сьогодні голова обласної ради Володимир Чубірко зустрівся з відомим кардіохірургом України Борисом Тодуровим. Участь в заході взяли й перший заступник голови ради Михайло Попович, ректор УжНУ Володимир Смоланка, начальник обласного управління охорони здоров'я Василь Скрип, головний лікар міської лікарні Іван Курах, – повідомляє прес-служба облради.

Хірург створив вісім років тому Центр серця. Минулого року заклад отримав статусу республіканського. Активно займається підтримкою волонтерського руху, щотижня з вантажами їде на східні рубежі країни. Й завтра планує надіслати в Артемівський госпіталь вантаж, в тому числі й для закарпатських військових. На Закарпатті планує прочитати курс лекцій. Борис Тодуров запропонував допомогу нашим лікарям. Голові ради він повідомив, що в закладі діють курси, й тут готові навчати закарпатських лікарів. Ці курси проводяться два рази на рік. Витрати з навчання бере на себе Центр. Також вважає, що в області слід розвивати й надалі кардіохірургію, для потреб краю треба чотири ангіографи , хоча нині на Закарпатті є лише два – й ті лише в Ужгороді.

“Ситуація в галузі непроста. Зроблено чимало заяв, але реальних кроків мало. Тому доречно, що на Закарпатті місцева влада планує реформувати медицину на місцевому рівні. Вважаю, що країна потребує закон про страхову медицину. При змішаній формі можливо переводити лікарні на госпрозрахунок. І лише таким чином можемо тут надавати медичні послуги на європейському рівні”, – вважає Борис Тодоров.

Володимир Чубірко повідомив, що нині на базі УжНУ створено робочу групу, яка вже розробила концепцію реформування галузі краю. Також завдяки коштам Світового банку буде оновлюватися кардіохірургія області, буде створено ще один центр в області. Також подякував лікарю за його допомогу й міській лікарні.

“Знаємо про співпрацю зі міською лікарнею в Ужгороді, встановлений тут ангіограф став в нагоді нашим лікарям, зберіг не одне життя. Світовий банк планує надати області кредит на кардіохірургічне обладнання. Для нас дуже важливий досвід фахівців з Центру серця, і вдячні за те, що наші лікарі зможуть стажуватися в Києві”, – зазначив керівник ради.

Також Володимир Чубірко запропонував підписати тристоронню угоду між обласним управлінням охорони здоров'я, Центром серця та УжНУ.

ДОВІДКОВО:Борис Михайлович Тодуров – член–кореспондент Національної академії медичних наук. Очолюваний ним Центр серця – клінічна лікарня “Київський міський центр серця” відкрито наприкінці 2007 року. Центр обслуговує й консультує не тільки киян. Потужність центру – 150 ліжок, у тому числі 110 ліжок для дорослих і 40 – для дітей. Перша операція на серці тут зроблена наприкінці січня 2008 року. За один рік у центрі успішно проведять 1,5 тисячі унікальних операцій європейського рівня. Знаний в Україні кардіохірург Борис Тодуров та його колеги з гуманітарною місією побували в Іраку, Косовому, Єгипті, Азербайджані. Нерідко їм доводилося оперувати жертв збройних конфліктів, зокрема, дітей.


Про Захід