Права українців у суді захищатимуть краще: допоможуть депутати

Опубліковано:





 У Верховній Раді зареєстрували законопроект, який декларує механізм забезпечення перегляду судових рішень в кримінальних справах, під час яких порушено права і свободи людини. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив народний депутат Валерій Пацкан.

“Вже другий рік поспіль Україна займає перше місце за кількістю заяв, поданих до Європейського суду з прав людини, після Італії та Росії. Станом на 31 грудня 2014 р. на розгляді Європейського суду знаходилося 13 тис. 635 заяв, поданих проти України (19,5 % загальної кількості заяв до Суду).

Однією з причин такої кількості звернень до Європейського Суду проти України є наявність порушень прав і основоположних свобод, закріплених Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, під час здійснення досудового розслідування та судового розгляду кримінальних справ.

Тому ми з колегами підготували, і сьогодні зареєстрували проекту Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розширення підстав для перегляду судових рішень у кримінальному провадженні Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ та/або Верховним Судом України”, яким встановлюється механізм забезпечення перегляду судових рішень в кримінальних справах, під час прийняття яких виявлено порушення прав і основоположних свобод людини внаслідок порушення норм матеріального або процесуального права.

Таким механізмом є наділення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини правом звертатися із відповідним поданням до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ або Верховного Суду України із заявою про перегляд вироків у кримінальних провадженнях та ухвал про застосування примусових заходів медичного характеру після їх перегляду в касаційному порядку у випадках та порядку, встановлених законом.
На сьогодні аналогічна практика перегляду судами прийнятих рішень в кримінальних справах за поданням Омбудсмана, наприклад, запроваджена та успішно діє в Польщі.

Так, відповідно до закону Республіки Польща “Про Захисника прав людини” та кримінального процесуального кодексу цієї держави Омбудсман має надзвичайне право вносити “екстра-касаційні” скарги на будь-які остаточні судові рішення, що набрали законної сили. Досвід діяльності Омбудсмана Республіки Польща свідчить про успішність застосування та реалізації таких повноважень під час захисту прав і свобод осіб, засуджених за вчинення злочинів.
Тому ми вважаємо, що результатом прийняття цього законопроекту стануть позитивні наслідки у вигляді удосконалення механізму реалізації прав і основоположних свобод осіб, які закріплені Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, а також скорочення кількості звернень громадян України до Європейського суду з прав людини та зменшення кількості рішень, винесених не на користь України.”, – овідомив Валерій Пацкан.


Про Захід