Для незрячих на Львівщині створять спеціальну бібліотеку

Опубліковано:





На Львівщині планують розробити й укомплектувати першу українську дейзі-бібліотеку, яка міститиме 2000 книг у спеціальному форматі для людей із вадами зору.

В Україні майже немає аудіокниг для незрячих людей – художніх, довідкових, підручників для загальноосвітніх шкіл та вищих навчальних закладів, дитячої літератури. Для цього насамперед потрібно створити базу текстів, які увійдуть до дейзі-книг.

У департамент з питань культури, національностей та релігій облдержадміністрації звернулася з клопотанням голова Львівського обласного осередку ВГО “Українська спілка інвалідів – УСІ” Оксана Потимко щодо сприяння в організації та проведенні навчальних семінарів і майстер-класів для працівників публічних бібліотек області.

Метою семінарів і майстер-класів є залучити працівників публічних бібліотек області до начитування літератури для її наступної конвертації у формат daisy, ознайомити з ним працівників публічних бібліотек, з його перевагами, технічними і програмними засобами створення дейзі-книг, залучити бібліотекарів до створення в Україні першої дейзі-бібліотеки.

З 20 січня до 24 березня 2015 року спеціалісти проведуть такі семінари і майстер-класи у 30 бібліотеках області.

Довідка. DAISY (Digital Accessible Information System) – спеціальний формат аудіокниг, який характеризується високим ступенем стискання, захистом від копіювання і структурованою розміткою та зручною навігацією. Формат дейзі дозволяє незрячому користувачеві протягом лічених секунд знайти в аудійованій книзі потрібний розділ, параграф, сторінку, абзац, фразу. Дейзі-книга може містити як звичайний текст, так і аудіодоріжку, ілюстрації, відеоряд.

Дейзі-бібліотеки – поширене явище в країнах Європи.


Про Захід