Міністр закордонних справ і торгівлі Угорщини підписав договір про співпрацю з УжНУ

Опубліковано:





 Згідно з договором, угорський уряд надає фінансову допомогу у 3,5 мільйона форинтів на розвиток Центру гунгарології при УжНУ, а також підтримує реконструкцію бібліотеки вишу, якій виділить 2,5 мільйона форинтів.

23 січня відбулася офіційна зустріч керівництва УжНУ з угорською делегацією на чолі з міністром закордонних справ і торгівлі Угорщини Петером Сіятро, під час якої було підписано договір про співпрацю.

Ректор Володимир Смоланка тепло привітав закордонних гостей, коротко розповів про структуру та професорсько-викладацький і студентський склад УжНУ як класичного університету.

“Гордістю нашого вишу є те, що маємо природничо-гуманітарний факультет з угорською мовою навчання, де на п'яти спеціальностях здобувають освіту майже 300 студентів-угорців. Водночас в усьому УжНУ навчається понад 900 студентів, рідною для яких є угорська мова. У нас налагоджені добрі стосунки з університетами Угорщини. Сьогодні працюють 15 договорів з різними вишами Угорщини. Хочемо й надалі розвивати партнерську співпрацю, зокрема в науковій сфері. Наш університет, безумовно, базовий в Україні для зв'язків з Угорщиною”, – підкреслив ректор у вітальному слові і додав, що за підтримки Посла Угорщини в Україні в УжНУ тривають наукові розробки Центру гунгарології. Цього року проект Центру отримав фінансування з державного бюджету.

У медичного факультету УжНУ налагоджена тісна співпраця з угорськими колегами. Виш співпрацює з угорською громадою та генеральними консульствами й генеральними консулами Угорщини в Ужгороді та Берегові.

Міністр закордонних справ і торгівлі Угорщини Петер Сіятро подякував ректору УжНУ і сказав, що в такій складній геополітичній ситуації велике значення мають міждержавні зв'язки. Високопосадовець підтримує всі ініціативи для розбудови міжурядових відносин. Особливо важливою вважає співпрацю у вищій освіті. Угорська сторона запропонувала 100 стипендій для навчання студентів Закарпаття в угорських вишах.

Петер Сіятро наголосив, що у світі всього чотири гунгарологічні центри, один із яких – в Ужгороді. Тож співпраця з УжНУ завжди була і залишається важливим складником загального співробітництва України та Угорщини.

Після підписання договору ректор УжНУ і міністр закордонних справ і торгівлі сусідньої держави символічно обмінялися подарунками. Цього ж дня угорська делегація відвідала Центр гунгарології при УжНУ.

Наталія Каралкіна
Фото Роберта Паппа, Медіацентр
 


Про Захід