УжНУ прийняв масштабну міжнародну конференцію на тему Голокосту (Відео)

Опубліковано:

На Закарпатті протягом трьох днів тривала міжнародна конференція “Від Голокосту кулями до Аушвіцу: регіональні виміри остаточного рішення”. Це масштабна зустріч фахівців різних галузей — присвячена вона обговоренню та вивченню трагічних подій Голокосту. Організував науковий захід Ужгородський національний університет у співпраці з Теологічним коледжем Джона Уеслі в Будапешті, Університетом Солсбері в США та Єврейським музеєм “Галіція” у Кракові.

За словами фахівців, за роки незалежності для Закарпаття це найбільша зустріч такого плану. Близько 100 учасників із 11 країн світу, зокрема України, США, Великої Британії, Словаччини, Румунії, Польщі, Норвегії, Ізраїлю, Угорщини, Німеччини та Франції. Триває захід на базі Ужгородського національного університету і покликаний вивчити це питання з різних точок зору.

Джордж АЙЗЕН

представник Університету Солсбері в США, член організаційного комітету конференції

Це перша така велика зустріч на тему Голокосту на Закарпатті. І тут ідеться не тільки про історичний аспект – все значно глибше. Ця зустріч зібрала не тільки істориків та політологів, а ще й літераторів, поетів, режисерів, музикантів — ми всі повинні зрозуміти, що таке Голокост, суть цієї трагедії. І не випадково ця зустріч триває на Закарпатті, адже саме тут все і почалося. Це дуже важливе місце в історії Голокосту

Цьогоріч виповнюються 75 роковини з часу трагічних подій, з часу першої депортації та знищення євреїв у Аушвіці. Саме 16 квітня 75 років тому в Мукачеві було створено перше гетто. У той час Закарпаття було визначено депортаційною зоною номер один. Тому зустріч фахівців саме тут є вкрай символічною. За словами істориків, конференція дасть поштовх новим науковим працям, бо обмін досвідом із світовими фахівцями дуже важливий перш за все для нас — українців, які часом про трагедію Голокосту знають вкрай поверхнево.

Юрій СЛАВІК

доцент кафедри археології та культурології УжНУ

Це дуже добре, бо є можливість дізнатися багато. Іноземні науковці мають змогу поділитися знаннями і спілкуватися з українськими науковцями, що займаються цією тематикою, хоча скажу відверто — в українській історіографії тема Голокосту тільки набирає обертів. Довгий час події Другої світової війни, в контексті Голокосту, замовчувалися, особливо в Радянський час. Жертви Голокосту просто вважалися радянськими втратами в часи Другої світової війни. Ніде не зазначалося, що там було масове знищення євреїв. Тим паче, на території сучасної України, форма знищення євреїв була жорсткішою — це коли масово на місці розстрілювали цивільних людей на очах в інших. Яскравим прикладом є Бабин Яр. Тому проведення цієї конференції є дуже важливим, оскільки є змога дізнатися нові подробиці, нову інформацію про наукові здобутки світової історіографії і отримати нові знайомства.

Спектр обговорення Голокосту на конференції дуже широкий: від початку 19 століття і аж до 20. Тобто науковці діляться дослідами про політику і ставлення до цих подій вже у післявоєнний період. Дослідники, що приїхали на Закарпаття з іншого континенту, тут не просто діляться знаннями, а й вивчають всю можливу літературу, артефакти та відшуковують родини очевидців тих страшних подій.

До конференції залучили й чимало студентів, які не менш активно, ніж знані науковці, вивчають історію Голокосту.

Ірина МИКУЛИН

студентка УжНУ

Я спілкувалася із студентами з Америки і багато з них навіть займається науковими дослідженнями на тему Голокосту. Для мене це нове, боя не думала, що молодь настільки зосереджена. Вони пролетіли стільки кілометрів, аби обмінятися досвідом, поспілкуватися з нами. Це дуже важливо для Ужгорода й для університету.

Науковці з Кракова підготували ще й спеціальну фотовиставку, де крім світлин, представленні й історії людей, на долю який випало відчути весь біль Голокосту. Експонована виставка  в ректораті УжНУ, де всі охочі мають змогу її побачити.

Більше у відео УжІнформ:

 

Про Захід